Lees verder
Niet alle innovatieve bedrijven beginnen in een garage. Het zijn vaak biotech-MKB's (KMO's) die klein beginnen maar groot denken, en EuropaBio, de Europese Vereniging voor Bio-industrie, wil de meest innovatieve bedrijven erkennen en onderscheiden. De deadline voor Biotech SME Awards 2018 is verlengd tot 21 oktober.
Redactie / Brussel

In de loop der jaren hebben zeer innovatieve kleine en middelgrote ondernemingen in Europa nieuwe manieren ontwikkeld om onze maatschappelijke, technische en milieuproblemen op te lossen door de toepassing van biotechnologie. EuropaBio nodigt biotech-startups en kleine en middelgrote biotechbedrijven in heel Europa uit om zich aan te melden voor de negende editie van de meest innovatieve Europese MKB-Award voor biotechnologie; een uniek jaarlijks initiatief dat de innovatie van biotech en diens bijdrage aan de samenleving in Europa onderstreept.

Meer dan 200 MKB-bedrijven zijn in de loop van de jaren de strijd aangegaan met elkaar op dit gebied. Hun succesverhalen zijn online te lezen op de EuropaBio-website.

Jury

De experts die deel uitmaken van de jury zijn betrokken bij biotech en begrijpen de wetenschap, de realiteit van financiering en de regelgevende en politieke kaders waarbinnen het Europese biotech-MKB opereert. Ze waarderen de bijdrage die innovatieve MKB-bedrijven leveren aan de toekomst van Europa. Samen analyseren ze elke aanvraag zorgvuldig om de uiteindelijke genomineerden te selecteren.

  • Dr. Peter Heinrich: voorzitter van de Duitse nationale biotech associatie BIO Deutschland en Managing Director van Sinfonie Life Science Management GmbH, Planegg;
  • MEP Dr. Paul Ruebig: Oostenrijks lid van het Europees Parlement (EP) sinds 1996 (EVP-fractie), volledig lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie van het EP en de Begrotingscommissie, voorzitter van SME Global, co-voorzitter van de EPP middelgrote ondernemingen in de stuurgroep voor de WTO;
  • Prof. Andrew Porter: hoogleraar medische biotechnologie, Universiteit van Aberdeen, Schotland en directeur van de Scottish Biologics Facility;
  • Dr. Ekaterina Smirnyagina: Partner van het Capricorn Health-Tech Venture Fund.
  • Joanna Dupont-Inglis: secretaris-generaal van EuropaBio, de Europese vereniging van bio-industrieën.

Deelnamecriteria

Om in aanmerking te komen voor de EuropaBio MKB-onderscheidingen moet een bedrijf zich kwalificeren als MKB volgens de standaard EU-definitie (bijvoorbeeld: primaire vestigingsplaats van activiteiten binnen Europa, 250 of minder werknemers, € 50 miljoen of minder jaarlijkse omzet).

Er zijn 3 categorieën: gezondheidszorg, landbouw en industriële biotechnologie. Gezien de diversiteit van de Europese biotechnologie zullen startups in alle sectoren concurreren in één speciale categorie, gericht op ondernemerschap.

Iedere winnaar krijgt een geldprijs plus twee jaar gratis lidmaatschap van EuropaBio (tweedeprijswinnaars krijgen dit gratis lidmaatschap ook). Zowel winnaars als tweedeprijswinnaars ontvangen bovendien exposure in het EuropaBio-netwerk en de Europese biotech-industrie, bij top-beleidsmakers en marktleiders.