Lees verder
Het Duitse groene kunststofbedrijf Covestro heeft op haar locatie in Dormagen een minifabriek opgestart voor onderzoek naar het gebruik van CO uit gassen uit de metaalindustrie om polymeren te maken.
Redactie / Dormagen

De fabriek valt onder het deelproject Carbon2Polymers, een onderdeel van het bredere Carbon2Chem-project, dat wordt gefinancierd door de Duitse overheid. Doel is het gebruik te onderzoeken van koolmonoxide (CO) uit metallurgische gassen van de staalindustrie voor de productie van hoogwaardige polycarbonaten.

Covestro werkt al sinds 2016 nauw samen met staalfabrikant thyssenkrupp. Ook de RWTH Aachen Universiteit en het Max Planck Instituut Mühlheim zijn bij het project betrokken.

80% Emissiereductie

Uit de eerste levenscyclusanalyses blijkt dat in de alliantie tussen de staalindustrie en de chemische industrie ongeveer 0,48 kilogram COâ‚‚-equivalent kan worden bespaard per kilogram geleverde CO. Dit betekent een besparing van meer dan 80 procent.

Volgens dr. Stefanie Eiden, die het Carbon2Polymers project leidt bij Covestro, kan de opgedane kennis ook nuttig zijn voor andere onderzoeksprojecten: “Cokesovengassen hebben het voordeel dat ze veel begeleidende stoffen met zich meebrengen. Als we erin slagen de CO zo te verwerken dat we ze kunnen gebruiken voor de productie van onze hoogwaardige kunststoffen, kunnen we dat ook doen met andere niet-fossiele CO-bronnen.” Tegen het einde van het jaar zal worden geëvalueerd of het innovatieve proces economisch en ecologisch levensvatbaar is.

De Duitse regering heeft onlangs besloten €75 miljoen extra te investeren in het Carbon2Chem-project tot 2024. Ze hoopt op de lange termijn ongeveer 20 miljoen ton van de jaarlijkse CO₂-uitstoot van de staalindustrie in Duitsland economisch rendabel te maken.

Meer informatie is te vinden op de website van Covestro.

Beeld: Covestro