Lees verder
De Green Chemistry Campus heeft per 4 november een nieuwe directeur: Connie Paasse. Zij is een ervaren manager uit de internationale chemische industrie en was onder meer plant manager bij BP Chembel in Vlaanderen.
Redactie / Bergen op Zoom

Vanwaar deze carrièrestap, van een petrochemische multinational naar een innovatiecentrum in de biobased economie? “Ik heb een vrij diverse achtergrond”, zegt Connie Paasse. “De laatste jaren heb ik gewerkt voor Shell en BP, maar ook bij Purac, Corbion en AVR. In al die bedrijven heb ik altijd gezocht naar manieren om het goede te doen. Hoe kunnen we doen wat de maatschappij nodig heeft? In het Klimaatakkoord hebben we afgesproken dat we vaart moeten maken in de verduurzaming, vergroening van de chemie en reductie van CO2. Ik zie de Green Chemistry Campus als een heel mooi instrument om daaraan een bijdrage te leveren. Met mijn achtergrond denk ik ook dat ik echt bruggen kan slaan tussen de grote chemiebedrijven en de wereld van start-ups en mkb hier bij de Campus.”

De grote uitdaging voor de komende jaren zal volgens Paasse vooral liggen in het daadwerkelijk vermarkten van de groene chemie. “We zijn in die vergroening echte stappen aan het maken. Voor bedrijven betekent dit dat ze op het juiste moment moeten instappen om met de golf mee te kunnen gaan: niet te vroeg en niet te laat. Dat is wel iets waar wij bedrijven goed mee kunnen helpen. De Green Chemistry Campus ondersteunt ontwikkeling en opschaling van bio-circulaire bedrijven namelijk op een heel brede manier; niet alleen met laboratoria, de demo facility en kantoren, maar ook met expertise op het gebied van technologie, business development en financiering. Dat doen we samen met onze partners uit het ecosysteem van de Circular Biobased Delta.”

Uitdagend jaar

Connie Paasse neemt het stokje over van business development manager Marcel Ernes en manager operations Arjan Oostvogels die samen het interim directeurschap invulden nadat de vorige directeur Petra Koenders afgelopen juni wethouder werd van de gemeente Bergen op Zoom. Het was door de Coronacrisis bovendien een uitdagend jaar waarin ook sommige klanten een wat afwachtende houding aannamen.

“Toch hebben we mede dankzij virtuele hulpmiddelen wel mooie prestaties neergezet, zoals een compleet digitale BioVoice Challenge en ons webinar over financiering van biobased innovatie dat door meer dan 200 mensen is bekeken en ook tot concrete vervolgvragen en contacten heeft geleid. Op 2 december volgt een digitale masterclass over deal closing. Verder zie ik ook dat de aandeelhouders in de Green Chemistry Campus blijven geloven. Dat blijkt wel uit de ‘Stimuleringsregeling Biobased Economy – Green Chemistry Campus’. Met behulp van een financiële bijdrage van de Provincie Noord-Brabant, stelt de gemeente Bergen op Zoom in samenwerking met de Campus € 1,2 miljoen beschikbaar voor midden- en kleinbedrijven uit de Europese Unie die actief zijn in de biobased economy. Concreet kunnen mkb’ers voor de opschaling van hun bio-circulaire innovatie maximaal € 95.000,- cofinanciering aanvragen. Dat is in Coronatijd een steun in de rug die ook onze klanten over de streep trekt om die stap naar opschaling toch te maken. Zo maken we Zuidwest-Nederland en Brabant toekomstbestendig en zullen we banen scheppen. Want uiteindelijk is het mkb toch de grootste banenmotor van Nederland.”

“De Green Chemistry Campus is voor ons dé aanjager van de biobased economy en we hebben er alle vertrouwen in dat zij een waardevolle partner blijft met een ervaren manager als Connie Paasse aan het stuur”, zegt Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde voor economie, kennis en talentontwikkeling van de provincie Noord-Brabant, mede namens de twee andere aandeelhouders van de Campus – N.V. REWIN West-Brabant en de gemeente Bergen op Zoom.

Beeld: Green Chemistry Campus