Lees verder
Biobased producten moeten een soort CO2-bonus krijgen terwijl ‘fossiele producten’ extra worden belast, zei Roeland Kiewiet, directeur van Chemcom Industries in het Dagblad van het Noorden.
Redactie / Slochteren

Kiewiet sprak tijdens het CDA-symposium op 18 januari in Slochteren. Daar gaf gedeputeerde Patrick Brouns de aftrap voor de campagne voor de statenverkiezingen van 20 maart. Daarvoor was ook CDA-leider Sybrand Buma naar Slochteren afgereisd. Hij waarschuwt dat heffingen alleen in Europees verband haalbaar zijn.

Hindernissen overwinnen

Volgens Kiewit mag echter wat meer tempo worden gemaakt met het vergroenen van de chemie. Daarbij ligt de invoering van een bonus-malus systeem voor CO2-uitstoot voor de hand. Er moeten namelijk nog hindernissen worden overwonnen: de kostprijs van biobased producten is nu vaak hoger dan die van ‘fossiele’ producten, de vermarkting blijft om die reden achter en de nieuwe technologie maakt banken en investeerders huiverig.

Johan Visser van Nouryon (voorheen AkzoNobel) stemt met Kiewiet in. Hij denkt dat Delfzijl één van de grote spelers in de wereld kan worden. Dat beaamde ook oud-Shell topman en ex-directeur van de VNCI Rein Willems: ‘Ik zit ook veel in Rotterdam, daar zijn ze lang niet zo ver als in Groningen’, zegt hij in het Dagblad van het Noorden.