Lees verder
Koolmonoxide uit procesgassen kan ook een bruikbare grondstof vormen voor chemische bouwstenen voor de polymeerproductie. Een effectieve (enzymatische) route daartoe wordt sinds kort onderzocht in het nieuwe grensoverschrijdende project BioCOnversion.
Redactie / Gent

Initiatiefnemer is het Bio Innovation Growth mega Cluster (BIG-Cluster), een zogeheten ‘Smart Specialisation Initiative’ dat tot doel heeft het industriële mega-cluster van Europa in het Vlaamse Gewest van België, Nederland en de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen om te vormen tot wereldleider op het gebied van groei in biobased innovatie.

In de BIG-clusterregio zijn procesgassen die koolmonoxide (CO) bevatten veelvuldig aanwezig, als industriële emissies. Ze kunnen echter ook als waardevolle grondstof dienen voor de biobased productie van bouwstenen voor de polymeerproductie. Die worden gewoonlijk conventioneel geproduceerd via petrochemische procesroutes. Het BioCOnversion project is erop gericht dit proces te verduurzamen. Daartoe stelde het Duitse federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) € 1,5 miljoen beschikbaar.

Het drie jaar durende project ging eind mei 2018 van start. Als eerste zal een internationaal team de verschillende technologieën voor de afzonderlijke processtappen ontwikkelen. Hun prestaties zullen worden geëvalueerd om het totale proces conceptueel te ontwerpen met behulp van de meest geschikte technologische benaderingen. In de tweede projectfase wordt dit BioCOnversion-proces experimenteel gevalideerd.

Het grensoverschrijdende consortium dat academische expertise en industriële ervaring combineert, is opgezet door Bio Base Europe Pilot Plant (België), Covestro Deutschland AG (Duitsland), Fraunhofer Instituten voor Moleculaire Biologie en Toegepaste Ecologie (IME) en voor Milieu-, Veiligheids- en Energietechnologie (UMSICHT) (beide Duitsland), Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek – VITO (België), nova-Institut GmbH (Duitsland), Ruhr University Bochum (Duitsland), RWTH Aachen University (Duitsland), Technische Universiteit van Eindhoven (Nederland), Technical University of Graz (Oostenrijk), thyssenkrupp Steel Europe AG (Duitsland), VDEh-Betriebsforschungsinstitut GmbH (Duitsland) en Wageningen University and Research (Nederland). Het consortium wordt gecoördineerd door het open innovatiecluster CLIB2021.