Lees verder
Ruim duizend kilo afvalplastic was er voor nodig om de 16 meter lange Solar Voyager te kunnen bouwen. Een voertuig waarmee bergbeklimmer Wilco van Rooijen en oprichter van het Zero Waste Center Edwin ter Velde, over het koudste en meest ontoegankelijke deel van de aarde gaan rijden.
Redactie / Zevenaar

In totaal gaan de avonturiers zo’n 2300 kilometer rijden met de Solar Voyager, van Union Glacier, naar de geografische Zuidpool. Doel van de expeditie is om aandacht te vragen voor afval en de natuur. De Clean2Antartica expeditie wil zo mensen inspireren om duurzamer te gaan leven en werken.

Het Clean2Antarctica team nam contact op met DuFor, specialist op het gebied van polymeren, omdat ze op zoek waren naar gerecycled PET materiaal. Het gerecycled PET wordt gebruikt om de body van de Solar Voyager te bouwen. Het voertuig is opgebouwd uit zogenoemde ‘Hexcores’ van afvalplastic, waardoor hij uiterst licht kan blijven. Een hexcore is afvalplastic omgezet tot printerdraad waarmee 3D printers onderdelen printen voor de kern van de Solar Voyager. De body van de Solar Voyager is door de hexcores constructie zeer licht terwijl het materiaal toch sterk genoeg is om de avonturiers te beschermen en isoleren tijdens de uitzonderlijk extreme omstandigheden.

Transitie naar circulaire economie

De expeditie is volgens de initiatiefnemers een metafoor voor het avontuur waarvoor wij allen staan; de transitie naar de circulaire maatschappij. ‘Net als bij de expeditie ontdek je nieuwe dingen die je nooit had ontdekt als je had gekozen voor je comfortzone. Samenwerken is een van de belangrijkste aspecten in dit avontuur. Samen ontdekken en van en met elkaar leren. Al die ervaringen zullen ons sterker maken, innovatiever en de inhoud geven om de circulaire leeswijze op een succesvolle wijze vorm te geven.’