Lees verder
Eugene Chen, professor polymeerchemie aan de Colorado State University in de VS, heeft een nieuwe studie geleid die aantoont dat diverse varianten van PHA’s via chemische katalyse op een commercieel levensvatbare manier zijn te produceren.
Redactie / Fort Collins

PHA’s worden normaal gemaakt in bioreactoren waar bacteriën hernieuwbare koolstofvoedingen, zoals suikers, omzetten in PHA-derivaten. Deze biosynthese-opstellingen zijn momenteel duur, relatief langzaam en worden belemmerd door hun beperkte schaalbaarheid en productiviteit.

Chemische synthese

Chen et al geven daarop een reactie in het wetenschappelijk tijdschrift Science, waarin ze een nieuw, chemisch synthetisch pad beschrijven voor het maken van conventionele en nieuwe PHA’s met verbeterde, instelbare, mechanische en fysieke eigenschappen.

De nieuwe polymerisatiemethode wordt mogelijk gemaakt door katalysatoren die direct het biobased monomeer 8DL polymeriseren dat voorkomt in de vorm van stereo-isomeren. De gekatalyseerde polymerisatie produceert geordende, kristallijne, zogenoemde “stereosequenced” PHA’s. In het lab toonden de onderzoekers de ductiliteit en taaiheid van hun materialen aan en de het vermogen om de structuur en functie van de materialen af ​​te stemmen.