Lees verder
Het nieuwe bedrijf Graskool gaat in Groningen een pilot draaien met het maken van houtskool voor de barbecue uit bermgras. Graskool is een initiatief van het Moerdijkse bedrijf CharcoTec, een van de partners in de Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland, en dochterbedrijf Vagroen.
Redactie / Moerdijk

Bermgras is een van de soorten biomassa die in Nederland voldoende beschikbaar is. CharcoTec ontwikkelde een innovatief, efficiënt en schoon proces om hieruit houtskool te maken. Dit zorgt voor een verlaging van de CO2-uitstoot, ten opzichte van geïmporteerd houtskool. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 50.000 ton houtskool voor de barbecue gebruikt, wat voornamelijk geïmporteerd wordt uit Oost-Europa en geproduceerd is uit niet gecertificeerd hout.

Klantbeleving

Joep van Doorn, directeur van CharcoTec: ‘We starten met deze pilot om onder andere onderzoek te doen naar de klantbeleving. Ook geeft de pilot ons de mogelijkheid inzicht te krijgen in de diverse processtappen die nodig zijn om de graskool te maken. Komend jaar produceren we tien ton barbecuekolen. Daarvoor is 50 tot 75 ton vers gras nodig. De geproduceerde graskoolbriketten worden door Pokon Naturado in tuincentra verkocht in zakken van drie kilo onder de naam ‘MySeasons’. Voor de lokale markt wordt zo uit lokaal beschikbare biomassa aan de vraag naar BBQ-kool voldaan.’

Als de pilot succesvol is, dan gaat Graskool een commerciële fabriek bouwen in Groningen, met een capaciteit van 200 ton graskool per jaar. Dat levert naar verwachting vijf banen op mbo-niveau op. De provincie draagt 50.000 euro subsidie bij vanuit de subsidieregeling Innovatief en Duurzaam MKB Groningen 2.

In Agro&Chemie verscheen eerder dit jaar een uitgebreid artikel over CharcoTec.