Lees verder
Cargill en HELM hebben de joint venture Qore opgericht om toonaangevende merken te helpen bij het vervangen van fossiele chemische stoffen door biobased tussenproducten. Zij investeren samen $300 miljoen in de bouw van de eerste hernieuwbare BDO (1,4-butaandiol) fabriek op commerciële schaal in de VS. BDO is een chemisch tussenproduct dat belangrijk is in de kleding-, automobiel-, elektronica- en verpakkingsindustrie.
Redactie / Eddyville

“Nu consumenten meer duurzame producten eisen, zijn merken niet alleen op zoek naar meer innovatieve, milieuvriendelijke oplossingen, maar hebben ze ook leveranciers nodig die consequent aan deze verwachtingen kunnen voldoen”, zegt Jill Zullo, Vicevoorzitter Biointermediates/Bioindustrial bij Cargill. “Deze nieuwe onderneming combineert Cargill’s end-to-end supply chain en langdurige, succesvolle commercialisering van producten in verschillende bio-industriële markten met HELM’s expertise in het effectief tot leven en op de markt brengen van unieke chemische toepassingen en andere creatieve oplossingen.”

93% CO2-reductie

De Qore joint venture zal zich richten op de productie van QIRA™, de volgende generatie 1,4-butaandiol (BDO). QIRA wordt op biologische wijze gemaakt door de fermentatie van plantaardige suikers en kan tot 93% broeikasgasemissies besparen wanneer het de huidige veelgebruikte chemische tussenproducten uit traditionele fossiele bronnen vervangt.

QIRA biedt betere milieuprestaties dan fossiel geproduceerde BDO. Zo kan QIRA bijvoorbeeld worden gebruikt voor het maken van spandex en andere op polyester gebaseerde chemische vezels, alsmede biologisch afbreekbare kunststoffen, polyurethaancoatings, dichtingsproducten en kunstleer, waardoor hun ecologische voetafdruk wordt verbeterd. 

Cargill en HELM zijn van plan de productiefaciliteit voor tussenproducten op bio-basis te bouwen in Cargills bestaande biotechnologiecampus en maïsraffinagebedrijf in Eddyville, Iowa. De fabriek zal in 2024 operationeel zijn.

Beeld: andreiuc88/Shutterstock