Lees verder
Cargill gaat in Gent een nieuwe op afval en residuen gebaseerde biodieselfabriek bouwen, naast de al bestaande biodieselfabriek in North Sea Port die Bioro-biodiesel maakt uit oliezaden. Het project kost $ 150 miljoen.
Redactie / Gent

Met de nieuwe fabriek bereidt Cargill zich alvast voor op nieuwe Europese richtlijnen voor hernieuwbare energie (Renewable Energy Directive 2, RED II). Die geeft aan dat er moet worden overgeschakeld naar meer geavanceerde biobrandstoffen uit afval en residuen.

“De nieuwe Cargill-fabriek in Gent zal de eerste fabriek in Europa zijn die alle soorten grondstoffen kan verwerken, waaronder zure oliën uit de raffinage van plantaardige olie, vloeibare residuen van industriële processen en zelfs het vet dat wordt teruggewonnen uit zuiveringsslib van lokale gemeenten”, zegt Roger Janson, president van Cargills landbouwtoeleveringsketen in EMEA. De fabriek gaat daartoe de allernieuwste technologie gebruiken van BDI-BioEnergy International GmbH. Die maakt verwerking mogelijk van alle soorten vloeibare afgewerkte oliën en vetten, inclusief bijproducten van de voedselverwerking en afval van de voedingsindustrie, en niet-voedingsgewassen die worden geteeld op marginale grond.

Grote voordelen

“De circulaire economie van Cargill levert extra duurzaamheidsvoordelen op voor niet alleen onze klanten, maar ook voor de eindconsument, aangezien de fabriek gerecyclede producten zal gebruiken die eerder zouden zijn weggegooid of gebruikt voor toepassingen met een lage waarde”, aldus Alexis Cazin, Managing Directeur, Cargill Biodiesel. “In bepaalde sectoren, zoals transport, kan het ontwikkelen van high blend-oplossingen voor vrachtwagens of aanzienlijk minder koolstofarme scheepsbrandstof voor de scheepvaart alleen worden bereikt met deze afvalverwerkingstechnologie. Geavanceerde biodiesel uit afval en residuen zullen concrete, kosteneffectieve oplossingen opleveren die grote voordelen opleveren voor de burger, de gemeenschap en het milieu.”

Deze maand nog start de bouw van de nieuwe fabriek, die in juni 2022 operationeel zal zijn. De productiecapaciteit wordt 115.000 ton biodiesel per jaar. De fabriek ernaast maakt 360.000 ton biodiesel uit plantaardige olie. Ook in Frankfurt heeft Cargill een biodieselfabriek. De installatie in Gent zal ongeveer 20 nieuwe directe banen en 60 indirecte banen opleveren.

Beeld: venars.original/Shutterstock