Lees verder
In januari is het Europese Horizon 2020-project BioRECO2VER van start gegaan. In dit project zet een internationaal consortium een belangrijke stap om de commerciële haalbaarheid te vergroten van de bioconversie van CO2.
Redactie / Brussel

Het vier jaar durende project, gecoördineerd door VITO, zal zich focussen op het verfijnen van biotechnologische processen die CO2 uit industriële puntbronnen omzetten in waardevolle platformchemicaliën, zoals lactaat en isobuteen.

Het project wil op een duurzame manier alternatieve processen creëren voor de commerciële productie van platformchemicaliën vanuit industriële CO2-uitstoot. Om dat mogelijk te maken, moet eerst een aantal technische en economische barrières worden overwonnen. Zo zijn de kosten voor de voorbehandeling van het gas nog steeds te hoog. De gastransfer in de bioreactoren is niet optimaal. De productrecuperatiekosten zijn nog te groot en de schaalbaarheid is niet voldoende bewezen.

In het nieuwe project gaat een team van gespecialiseerde industriële, academische en onderzoekspartners uitzoeken hoe deze uitdagingen kunnen worden opgelost.

Resterende hindernissen wegnemen

Het BioRECO2VER-team zal onder meer een hybride enzymatisch proces voor CO2-afvang van industriële puntbronnen onderzoeken. De omzetting van afgevangen CO2 in de doelproducten isobuteen en lactaat zal worden gerealiseerd via drie gepatenteerde microbiële platformen die representatief zijn voor een veel breder gamma aan producten en toepassingen. De ontwikkeling en optimalisering van bioprocessen zal plaatsvinden met zowel fermentatieve als bioelektrochemische systemen.

De microbiële platformen zullen worden verfijnd naar Technology Readiness Level (TRL) 4 en het meest veelbelovende proces voor elk doelproduct zal worden gevalideerd in TRL 5 op echte off-gases.

Internationale partners

Het BioRECO2VER-project loopt tot eind 2021 en heeft een totaalbudget van 7 miljoen euro. Het project wordt gecoördineerd door VITO. De andere projectpartners zijn EnobraQ (Frankrijk), Technical University of Luleå (Zweden), Syngip (Nederland), IDENER (Optimización Orientada a la Sostenibilidad – Spanje), CNR (Consiglio Nazionale delle Ricerche – Italië), Universitat de Girona (Spanje), NOVA (Institut für politische und ökologische Innovation GmbH – Duitsland), Cementos Portland Valderrivas (Spanje), Arkema (Frankrijk), PKN ORLEN (Polski Koncern Naftowy ORLEN S.A. – Polen), en NatureWorks LLC (VSA).

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.