Lees verder
De Europese doelstelling binnen de Farm to Fork strategie om 50% minder insecticiden in de akkerbouw te gebruiken, is technisch nu al mogelijk, maar in de praktijk onhaalbaar. Toelatingsprocedures in Europa zijn namelijk te ingewikkeld, ondoorzichtig en inconsequent.
Redactie / Brussel

Dat stelt Irona Borodina tijdens EFIB 2020. Borodina is professor aan het Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability van de TU van Denemarken en CTO van BioPhero, een bedrijf dat biosynthetische feromonen ontwikkelt.

Feromonen zijn volgens Borodina de oplossing om het gebruik van insecticide terug te dringen. Door langs de akkers systemen te plaatsen die deze vluchtige lokstoffen verspreiden, raken mannetjes-insecten namelijk verward en kunnen zij de vrouwtjes niet vinden, waardoor de specifieke insectensoort waartoe zij behoren zich niet meer kan voortplanten en de populatie afneemt.

Feromonen zijn specifiek voor ieder insect, non-toxisch en omdat het om vluchtige stoffen gaat, belanden ze niet in de plant. Dat maakt het toepassingsgebied zeer breed, inclusief de productie van groenten en fruit voor menselijke consumptie.

Chemische feromonen zijn al een tijdje op de markt maar hun hoge prijzen zijn voor boeren de belangrijkste reden om ze niet te gebruiken. BioPhero ontwikkelde een methode om feromonen biosynthetisch en kosteneffectief te maken, door middel van fermentatietechnieken. Vandaag (5 oktober) kondigde het bedrijf aan dat de productie op commerciële schaal inmiddels mogelijk is, mede dankzij ondersteuning door de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU) van het project PHERA.

Mooie toekomst

Ondanks de vele voordelen kunnen feromonen echter nog niet op grote schaal worden toegepast, vanwege de stroperige toelatingsprocedure in Europa, die bovendien per lidstaat verschilt. In de VS is het mogelijk om feromonen voor gebruik in de landbouw binnen een half jaar te registreren. In Europa neemt de procedure 4 jaar in beslag.

Volgens Borodina hebben de regelgevende instanties hun procedures zelf zo complex en ondoorzichtig gemaakt dat zij hierdoor overbelast zijn geraakt en geen capaciteit meer hebben om hun taak naar behoren te vervullen. Sommige instanties reageren zelfs niet meer op e-mails en telefoontjes, bij andere kreeg zij te horen dat haar aanvraag pas eind 2021 in behandeling zou worden genomen.

Borodina is ervan overtuigd dat er een mooie toekomst is voor feromonen in de landbouw. “Ze komen er zeker. Wereldwijd, behalve wellicht in Europa.”

EFIB 2020

EFIB is de toonaangevende Europese conferentie voor industriële biotechnologie. De conferentie vindt momenteel digitaal plaats van 5 t/m 9 oktober 2020. Zie voor meer informatie de EFIB website.

Beeld: sizsus art/Shutterstock