Lees verder
Wie bij biobased bouwen nog steeds denkt aan balen stro en leem, komt mogelijk op andere gedachten bij het zien van deze atelierwoning in het Overijsselse Giethmen.
Redactie / Giethmen

Deze energieneutrale woning annex atelier is gebaseerd op het modulaire biobased bouwconcept Indigo van ontwerpbureau Woonpioniers. Centraal in het concept staan geprefabriceerde, biobased elementen die op locatie binnen één dag kunnen worden opgebouwd. Ze bestaan uit houten sandwichpanelen gevuld met cellulose isolatie, waardoor een goede geluidsisolatie en een hoge Rc-waarde van 7 wordt bereikt.

Het systeem biedt maximale vrijheid voor individuele expressie en contextualiteit, met oog voor de menselijke maat, aldus Woonpioniers. Zo zijn de dimensionering en binnenruimte dankzij de momentvaste verbindingen tussen wand en dak vrij te bepalen en in te richten. In dit geval zijn alle voorzieningen en installaties in het midden georganiseerd, waardoor in beide kopgevels een glazen pui kon worden geplaatst.

De woning is ontworpen voor een particuliere opdrachtgever die geen huis uit de catalogus wilde, maar één dat aansluit bij haar levenswijze.