Lees verder
Een consortium van zes partijen onderzoekt in de eerste helft van 2021 hoe biologisch afbreekbare verpakkingen het waterleidingsysteem kunnen verduurzamen.
Redactie / Middelburg

Koppelingen voor nieuwe waterleidingen die in de grond worden gelegd, komen op dit moment verpakt in plastic folie van de leverancier. Deze verpakkingen zijn noodzakelijk om de koppelingen te beschermen, maar zijn gemaakt van fossiele grondstoffen en leveren extra werk op, omdat ze voor de montage moeten worden verwijderd en afgevoerd, wat ook kosten met zich meebrengt.

In het project ‘Duurzame verpakkingen voor het waterleidingsysteem’ onderzoeken zes projectpartners hoe biobased en biodegradeerbare kunststofverpakkingen de CO2-footprint kunnen verkleinen en de efficiëntie kunnen verhogen. De biobased variant breekt namelijk af in de grond en hoeft dus niet vooraf te worden verwijderd.

Bovendien is de verwachting dat deze biobased folie over betere eigenschappen beschikt dan de petrochemische tegenhanger, zoals een hogere UV-bestendigheid. Dit is nodig om de leidingen bovengronds goed op te kunnen slaan.

Haalbaarheid

In de eerste helft van dit jaar loopt een haalbaarheidsstudie. Als deze succesvol is, dan volgt een demonstratieproject en vervolgens kan de biobased verpakking breed worden ingezet, eerst voor waterleidingen en daarna ook voor gasleidingen. En niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

Het consortium bestaat uit:

  • Prince Kunststof Infra uit Tholen: fabrikant van gecertificeerde kunststof hulpstukken voor gas- en waterleidingen en penvoerder van dit project;
  • Isiflo uit Noorwegen, onderdeel van de Aalberts groep uit Utrecht: koppelingen voor de gas- en watersector;
  • Kiwa uit Rijswijk: instelling voor het testen, inspecteren en certificeren van drinkwaterbedrijven;
  • Green Chemistry Campus uit Bergen op Zoom: incubator voor de ontwikkeling en opschaling van biobased en circulaire innovaties. Via de Campus is ook Hogeschool Zeeland betrokken. Samen treden zij in dit project op als kennispartner;
  • Brabant Water uit ’s-Hertogenbosch: klimaatneutrale drinkwaterleverancier;
  • DNWG Zeeland: aanleg en onderhoud van ondergrondse infrastructuur. Treedt in dit project op als observator.

De provincie Zeeland subsidieert het project in het kader van het investeringsprogramma ‘Zeeland in Stroomversnelling’.

De provincie Zeeland subsidieert het project in het kader van het investeringsprogramma ‘Zeeland in Stroomversnelling’. Volgens de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat past het project uitstekend bij de Zeeuwse ambities om de economie duurzamer te maken en circulaire innovaties te faciliteren: “Met ons investeringsprogramma stimuleren we innovatie, bundelen we kennis en bevorderen we samenwerking binnen en tussen sectoren. Zo versterken we de Zeeuwse economie.”

Beeld: serato/Shutterstock