Lees verder
Circulaire isolatiematerialen van vlas en cellulose zijn uitstekend geschikt voor het absorberen van geluid en trillingen. Dat blijkt uit onderzoek van het lectoraat Biobased Bouwen, onderdeel van het Centre of Expertise Biobased Economy.
Redactie / Breda

Volgens het onderzoek onder leiding van lector Willem Böttger blijken biobased materialen van vlas en cellulose zelfs beter op akoestiek te scoren dan de eco-isolatieplaten van Metisse, die gemaakt worden van gerecycled textiel. Deze platen kregen bekendheid doordat ze toegepast in Circl, het circulaire paviljoen van ABN Amro Bank in Amsterdam.

Door oude kleding in te zamelen, zorgde Metisse voor een grote betrokkenheid van medewerkers bij het circulaire concept. Als isolatiemateriaal komt het echter niet verder dan isolatieklasse C, terwijl vlas klasse B behaalt en cellulose zelfs A. Daarmee is de absorptie van cellulose vergelijkbaar met die van het minerale wol, dat tot nu toe veel wordt gebruikt in geluidsdempende panelen. Van de onderzochte biobased materialen, scoorde kurk het slechtst als het gaat om akoestiek. Het kwam niet verder dan klasse D.

Schadelijke invloed lawaai

Akoestiek staat momenteel volop in de belangstelling in de bouw. Zo is het RIVM een lange-termijnstudie gestart naar de schadelijke invloed van lawaai op de ontwikkeling van jonge kinderen. Uit Duits onderzoek uit 2017 blijkt dat kleuters die wonen in een omgeving met veel verkeersgeluid, tot drie maanden achterlopen in hun ontwikkeling.

Lees meer over Circl in het volgende nummer van Agro&Chemie. Circulair bouwen is ook een van de actuele onderwerpen tijdens de praktijkdag Cobouw Circulair op 22 maart.