Lees verder
De Nederlandse start-up BioBuilder werkt in samenwerking met bouwbedrijf Eric Kock en groengasbedrijf Groenewoud Gas aan de ontwikkeling van een biobased isolatiemateriaal gemaakt van koeienmest.
Redactie / 's-Hertogenbosch

BioBuilder wil de bouwsector verbinden met de landbouwsector en daarmee diverse crises tegelijk aanpakken: het overschot aan stikstof en CO2, de klimaatverandering, de energietransitie en het tekort aan duurzame, betaalbare woningen.

Koeienmest heeft een vezelige textuur en heeft goede isolerende eigenschappen. Net als andere biobased isolatiematerialen, zoals stro, vlas en miscanthus slaat mest ook koolstof op.

Als eerste bewerkingsstap wordt verse koemest gefermenteerd om het biomethaan eruit te halen, dat wordt verwerkt tot groen gas. Het digestaat dat overblijft wordt verhit om alle ziektekiemen te doden. Daarna wordt het verder verwerkt en gedroogd. Het isolatiemateriaal stinkt niet meer en wordt toegepast in prefab-elementen ter vervanging van de gebruikelijke minerale wol.

Momenteel test Biobuilder de brandveiligheid en geur van verschillende mestsoorten. Volgens jaar hoopt het bedrijf het materiaal te kunnen demonstreren in een mobiel tiny house. Biobased bouwen staat momenteel volop in de belangstelling vanwege de positieve invloed op het klimaat en tekorten aan (fossiele) bouwmaterialen.

Kijk op de website van Biobuilder voor meer informatie.

Beeld: Rudmer Zwerver/Shutterstock