Lees verder
Het Delftse bedrijf Respyre heeft een innovatieve bioreceptieve betonoplossing ontwikkeld om gevels groener te maken (octrooi aangevraagd). Het oppervlak van het bioreceptieve beton is na verharding geschikt voor de groei van mos.
Redactie / Delft

Respyre is gemaakt van gerecycleerde betongranulaten en andere reststromen. Verscheidene eigenschappen maken het bio-ontvankelijk, waaronder de porositeit en waterretentie, micropore textuur, zuurtegraad en nutriënten die in het mengsel zijn opgenomen. Deze kenmerken creëren de perfecte omgeving voor mos om op te gedijen. De oplossing kan bestaan uit gips, geprefabriceerde betonelementen of beton dat in het werk wordt gestort. Dit betekent dat het product gemakkelijk kan worden toegepast op bestaande structuren, maar ook efficiënt kan worden verwerkt in nieuwe projecten. Het is een kosteneffectieve manier om natuur in de stedelijke omgeving te integreren.

Mos is zeer geschikt voor groene gevels omdat het rizoïden heeft in plaats van wortels. Rizoïden zijn niet-destructief, ze fungeren voornamelijk als lijm en laten de gevel in perfecte staat achter. Binnen een maand heeft het mos het oppervlak bedekt en begint het zijn voordelen te bieden. Door verdamping van vastgehouden water kan het mos de structuur afkoelen. Bovendien beschermt de groene gevel de structuur tegen de krachten van het weer, wat kan bijdragen tot het verlengen van de levensduur.

Zie de Respyre website voor meer informatie.

Beeld: suttirat wiriyanon/Shutterstock