Lees verder
Bedrijven zijn ten onrechte afwachtend als het gaat om investeren in nu al beschikbare groene brandstoffen. In de tussentijd blijven ze op vervuilende diesel rijden.
Redactie / Nieuwegein

Dat zei Jan Theo Hoefakker vorig weekend in De Volkskrant. Hij is een van de oprichters van PitPoint, een bedrijf uit Nieuwegein dat tankinstallaties maakt voor waterstof, groen gas en andere duurzame brandstoffen.

De technologie voor gasvormige brandstoffen is complex. Zo kan waterstof op een tankstation niet worden opgeslagen in één enkele grote ondergrondse opslagtank, zoals voor diesel, maar is een installatie nodig met tientallen kleine, sterke cilinders die onderling zijn verbonden via stalen leidingen en elk bestand zijn tegen een hoge druk, tot 700 bar.

Moeizaam

Investeringen in dergelijke technogie komen echter maar moeizaam tot stand, vanwege de verwachting dat deze binnen afzienbare tijd weer zal zijn achterhaald. ‘Men zitten wachten tot nulemissie mogelijk wordt, terwijl er nu alternatieven zijn die niet nul zijn, maar de uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen wel flink kunnen reduceren’, zegt Hoefakker.

En dat terwijl dergelijke investeringen doorgaans binnen tien jaar worden afgeschreven. In de tussentijd blijven bedrijven die wachten op volledig emissieloze technologie vermoedelijk op diesel rijden. ‘Dat is zonde en niet nodig, want alle transport in Nederland kan op alternatieve brandstoffen’, aldus Hoefakker.

Pitpoint is sinds 2 jaar eigendom van de Franse energiereus Total en heeft naast gas-infrastructuur ook ruim 1.500 publieke laadpalen voor e-auto’s en laadpleinen voor elektrische bussen.