Lees verder
Niet alleen een tekort aan technisch personeel, ook de stikstofcrisis gooit roet in het eten bij de energietransitie. De aanleg van kabels, leidingen en bijvoorbeeld tussenstations voor belangrijke energieprojecten staat daardoor op losse schroeven.
Redactie / Den Haag

De energie-infrastructuur omvat bijvoorbeeld kabels die offshore windparken met de kust verbinden of die nodig zijn om het elektriciteitsnet te verzwaren. Dat is onmisbaar voor het verduurzamen van Nederland in verband met de klimaatdoelen, maar ook om van het Russisch gas af te komen.

Dagblad Trouw meldt dat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) met collega-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) daarom aan aparte regelgeving werkt voor de energie-infrastructuur. Jetten vermoedt dat dit van de Europese Commissie mag. “Daar gaan klimaatmaatregelen vóór andere doelen. Uitzonderingen die ervoor zorgen dat die transitie in hoog tempo kan doorgaan, zijn toegestaan.”

Ondertussen verkeert Nederland al drie jaar in een stikstofcrisis, waardoor ook noodzakelijke woningbouwprojecten stil liggen. Sommige deskundigen zien een forse inkrimping van de veestapel als de oplossing. Minister Jetten houdt de optie open om de komende jaren meer energie uit kolencentrales op te wekken dan eerder is afgesproken.

Beeld: Bilanol/Shutterstock