Lees verder
De Koninklijke VNCI behartigt de collectieve belangen van haar leden niet alleen op nationaal en internationaal niveau, maar heeft ook nauwe banden met de regio; onder meer als coördinator voor de regionale veiligheidsnetwerken, maar ook om acquisitie te ondersteunen en de uitwisseling van kennis en ervaringen te stimuleren.
Pierre Gielen

Om dat te benadrukken, maakt de VNCI in het kader van haar 100-jarig bestaan een rondgang langs de regionale chemieclusters in ons land. Dit najaar zijn er nog drie van deze ‘Behind the Scenes’ evenementen: in Emmen, Amsterdam en Terneuzen.

5 oktober: Chemport Emmen

Deze Behind the scenes staat in het teken van Innovatie & Duurzaamheid. Twee thema’s die elkaars synoniem zijn en die elkaar in het Chemical Cluster Emmen dagelijks ontmoeten. Dat blijkt uit de verrassende ontwikkelingen die hier vandaan komen: fietspaden en klapbruggen van biocomposiet, biologisch afbreekbaar tuinbouwtouw, polyester zonder aardolie, biobased en circulaire kunststoffen voor de maakindustrie, innovatieve recyclings-technieken voor tapijt en PET flessen en de ontwikkeling van verschillende nieuwe 3D-printtechnieken. Met de expertise op het gebied van biobased composieten en polymeren heeft Chemport Emmen de sleutels in handen om de benodigde opschaling richting biobased en circulair versneld te realiseren.

19 oktober: Amsterdam – ACID

Amsterdam combineert Behind the Scenes op 19 oktober met ACID, het jaarlijkse evenement over de laatste ontwikkelingen in de chemie en innovaties in Metropool Amsterdam. Het thema hier is Innovatie & Human Capital. De dag begint met een kijkje achter de schermen bij een aantal (chemie)bedrijven rondom het Science Park en in de haven Amsterdam. Zo is te kiezen uit een bezoek aan Albemarle, Avantium, ICL, Prodock & Chaincraft en het Science Park & Startup Village. Tijdens een Collegetour beantwoorden bedrijven vragen van de chemici van de toekomst. Na de netwerklunch volgt een inhoudelijk middagprogramma, waarbij de laatste ontwikkelingen aan bod komen op het gebied van circulaire chemie, Computer Aided Chemistry, Art Conservation, Soft Matter, de chemiemedewerker van de toekomst en het valoriseren van een innovatief bedrijfsidee.

4 december: Chemiecluster Zeeland

Behind the Scenes @Zuidwest-Nederland stelt Innovatie & Veiligheid centraal: wat is nodig om
veiligheidsinnovaties daadkrachtig door te voeren, welke barrières moeten er worden geslecht en welke onnodig beperkende regels kunnen uit de weg worden geruimd, zodat we innovaties effectief kunnen implementeren? Dit chemiecluster heeft Terneuzen als zwaartepunt, maar de industrie bestrijkt ook stukken van Vlaanderen en Brabant. Samen met de sectoren staal, food en energie gaat het om elf grote bedrijven. Vooral de chemie is erg belangrijk voor Zeeland, met werkgevers als Dow, Yara en Arkema. Ideaal zijn de ligging aan diep vaarwater, de beschikking over goed personeel en uitstekende transportmogelijkheden naar Europa. Door de aanwezigheid van zoveel grote bedrijven bij elkaar, is er sprake van industriële symbiose: wat voor de één afval is, is voor de ander een grondstof.