Lees verder
De biobased community in Europa moet uitgroeien tot een levendig ecosysteem, waarin partijen elkaar moeiteloos weten te vinden en interconnecties ontstaan tussen start-ups, scale-ups en industriële bedrijven die samenwerken aan de ontwikkeling van innovatieve, grens- en sectoroverschrijdende industriële waardesystemen. Het internationale event Pitch Perfect and Boost the European Bioeconomy eind deze maand gaat daar zeker een rol in spelen.
Pierre Gielen

Pitch Perfect is een unieke gelegenheid waarbij vele spelers uit de Europese bioeconomie elkaar soms eindelijk weer sinds lange tijd fysiek kunnen ontmoeten. “In dit event brengen we de hele waardeketen bij elkaar, van feedstock en technology owners tot de industrie”, zegt Stef Denayer, stakeholder relations manager van Pilots4U, een van de organiserende partijen. Toneel daarvoor wordt het Sheraton Hotel op Brussels Airport. “Het was een beetje een gok om te stoppen met digitale vergaderingen en elkaar weer fysiek te gaan ontmoeten. Daarom hebben we ook voor deze locatie gekozen, waar je heel gemakkelijk in en uit kunt vliegen via Brussels international airport.” Daarnaast is de luchthaven goed bereikbaar via auto en trein.

Afronden

Inmiddels zijn er al meer dan 130 inschrijvingen, terwijl er plaats is voor 200 deelnemers. Ook het aantal pitches nadert snel het maximum: 60 zijn er al aangemeld. Daar kunnen er nog hoogstens 6 bij. “Het gaat wel heel erg vlot”, concludeert Denayer. “Bedrijven die ook een pitch willen indienen, moeten er dus snel bij zijn, want we willen deze week stilaan gaan afronden.”

Hierdoor kunnen deelnemers op een enkele dag tientallen pitches zien, diverse contacten leggen tijdens matchmaking-sessies en netwerken in een informele omgeving, tijdens lunch- en koffiepauzes. Veel pitches worden ingevuld door scale-ups en startups in de biobased economy die op zoek zijn naar partners om hun vinding verder te ontwikkelen en te commercialiseren. Pitch Perfect stelt hen in staat om in contact te komen met bedrijven die op zoek zijn naar biobased oplossingen en met venture capitalists die op zoek zijn naar kansrijke ontwikkelingen om in te investeren.

Succesvolle samenwerking

Al in 2018 is Pitch Perfect al eens georganiseerd door Bio Base Connect, BioBase4SME, SuperBio en de Bio Base Europe Pilot Plant. Het concept was succesvol en is nu aangepast door zes organisaties die allen actief zijn in de Europese bioeconomie en daarbij worden ondersteund door de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU): Pilots4U, Tech4Biowaste, BioeconomyVentures, Smartbox, Waste2Func en Bio Base Connect.

Stef Denayer: “Er zijn in Europa heel veel BBI JU projecten gaande of afgerond. Maar als je de vraag stelt hoe het staat met de interconnectie tussen deze projecten en activiteiten, blijft het antwoord ‘pover.’ Wij vinden die interconnectie belangrijk. Daarom hebben wij dit gezamenlijke event georganiseerd, samen met andere BBI JU projecten waarbij het ook de bedoeling is om stakeholders bij elkaar te brengen.”

“Het Bio-based Industries Consortium (BIC) steunt ons ook volledig omdat het toegevoegde waarde ziet in het verbinden van output van projecten en inhoud van databases om de impact en de bijdrage aan Europese initiatieven te vergroten. Pilots4U ontsluit bijvoorbeeld de pilot- en demonstratiefaciliteiten in Europa. Tech4BioWaste creëert een nieuw platform om innovatieve technologieën voor het gebruik van bioafval toegankelijk te maken. En BioeconomyVentures helpt start-ups aan financiering. Deze drie platforms sluiten mooi op elkaar aan en komen tegemoet aan de behoeften van start-ups en scale-up bedrijven. Als we die drie platforms aan elkaar koppelen, biedt deze combinatie de deelnemers wat ze nodig kunnen hebben, variërend van technologie via faciliteiten tot financiering.”

Pitch Perfect is op 28 september. Inschrijven voor deelname kan tot 24 september. Het aanmelden van een pitch is mogelijk tot 17 september. Kijk voor meer informatie op de Pitch Perfect website en in de agenda.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Bio-based Industries Consortium (BIC).

Beeld: Bio Base Europe Pilot Plant/Pilots4U