Lees verder
Biobased bouwen, wat houdt dat eigenlijk in? Hoe verhoudt het zich tot ecologisch-, of tot duurzaam bouwen? Volgens Fred van der Burgh van Agrodome en één van de initiatiefnemers van de Kennisbank Biobased Bouwen, heerst er veel verwarring en onzekerheid. Niet alleen onder consumenten, maar ook onder architecten, aannemers en vergunningverstrekkers.

De Kennisbank brengt daar duidelijkheid in. Het laat zien wat voor moois er allemaal biobased kan worden gebouwd. Anderzijds biedt het uitgebreide informatie: van specificaties en verwerkingsvoorschriften tot complete bouwtekeningen.

‘De Kennisbank bevat informatie voor diverse doelgroepen’, zegt Van der Burgh. ‘Consumenten geven we inzicht in de beschikbaarheid van biobased materialen. Architecten inspireren we met voorbeelden. Uitvoerders kunnen opzoeken hoe deze materialen worden toegepast en bij vergunningverleners nemen we eventuele onzekerheden weg. Uit de Green Deal biobased bouwen bleek dat zij vaak nauwelijks bekend zijn met biobased bouwen. Ze denken dat de materialen zich nog niet hebben bewezen en gaan onnodig veel vragen stellen, of raden het gebruik zelfs domweg af.’

Overgedragen aan CoE BBE

Daarom is het noodzakelijk dat de Kennisbank actuele en betrouw bare informatie bevat. Ieder bedrijf dat biobased materialen produceert, kan hiertoe zelf project- of productbeschrijvingen aanleveren. Deze worden wel allemaal gecontroleerd door een deskundige redactiecommissie van SBRCURnet, Wageningen UR/FBR, ICDuBo en Agrodome. ‘We zitten niet te wachten op reclameteksten.’

De kwaliteitsbewaking maakt het vullen van de Kennisbank wel een tijdrovende zaak. Om er meer vaart in te brengen, wordt de Kennisbank nu overgedragen aan het Centre of Expertise Biobased Economy, onder aansturing van Willem Böttger, Lector Biobased Bouwen van Avans Hogescholen. Zo worden ook studenten ingeschakeld om bijdragen te leveren. Op die manier wordt de Kennisbank steeds completer en dat draagt substantieel bij aan het vertrouwen in biobased bouwen.

Contactpersoon

Voor meer informatie

Neem contact op met Willem Böttger
Lector Biobased Bouwen Avans en HZ University of Applied Sciences
T +31 88 525 75 14
E wojbottg@avans.nl