Lees verder
Tijdens de Dutch Design Week 2019 staat van 19 t/m 27 oktober The Growing Pavilion als iconisch 100% biobased bouwwerk centraal op het Ketelhuisplein in Eindhoven. Hiermee zetten Company New Heroes en Dutch Design Foundation samen met partners als Biobased Delta, CoEBBE, Provincie Noord-Brabant, Fiction Factory, Primum en Krown-Design, het biobased en circulair bouwen op de kaart.
Ine Luijten

De roep om een meer biobased en circulaire economie wordt steeds groter. De bouwwereld kan en mag daarin niet achter blijven. Sterker nog, met The Growing Pavilion tonen we de mogelijkheden en bovenal de enorme schoonheid van biobased bouwen”, vertelt Lucas de Man van Company New Heroes.

Hoe vangen we CO2 op? Wat doen we met afvalproducten uit de landbouw? Hoe gaan we om met bodemdaling én zeespiegelstijging? Wat is de esthetische waarde van biobased materialen? Het zijn slechts enkele van de vele vragen die het unieke project The Growing Pavilion onderzoekt voorafgaand en tijdens DDW 2019. Gedreven door een sterke noodzaak en de behoefte een nieuwe manier van denken aan te jagen, zijn Company New Heroes en Dutch Design Foundation met partners uit de wereld van design, architectuur, bouw, overheid en onderwijs, waaronder Biobased Delta, de uitdaging aangegaan om een iconisch bouwwerk te realiseren dat volledig bestaat uit biobased materialen. Zo lokaal mogelijk gesourced, want de Brabantse bodem en kennis zijn bijzonder rijk.

Waarom biobased?

De noodzaak van een biobased economie dient zich steeds sterker aan. Het gebruik van biologische of gegroeide, in plaats van fossiele grondstoffen, is een belangrijke oplossing voor onder andere het terugdringen van plastic (afval), het tegengaan van bodemdaling, de opvang van CO2 en het hergebruik van afval uit de landbouw. Ook de wereld van de gebouwde omgeving kan niet achterblijven. Overheden en consumenten stellen scherpere eisen aan bouwmaterialen en de overheid laat de vervuiler steeds vaker meebetalen. Hierdoor worden veel conventionele bouwmaterialen duurder. Dit vormt zowel een noodzaak als kans voor biobased bouwmaterialen.

Ode aan de schoonheid

The Growing Pavilion is een ode aan de schoonheid en kracht van biobased materialen. Veel biobased materialen worden nog te vaak aangeboden als milieuvriendelijk alternatief voor conventionele materialen. Waarbij producenten vermelden dat het even goed is of niet van het conventionele materiaal te onderscheiden is. Dit is een zwaktebod: waarom zou biobased niet beter, slimmer, origineler, mooier, gezonder en ingenieuzer kunnen zijn dan wat we al kennen. Tegelijk zijn biobased materialen ook juist interessant vanwege de verbinding met andere uitdagingen zoals bijvoorbeeld klimaat en bodemdaling. Dit vraagt om nieuwe materiaalontwerpen en esthetiek, nieuwe toepassingsmogelijkheden, en misschien wel een eigen herkenbare bouwstijl. The Growing Pavilion is hier een voorbeeld van. Ontwerper Pascal Leboucq: “We bekijken bijvoorbeeld naar hoe mycelium een bouwmateriaal kan worden met eigen esthetiek, en tegelijk verkennen we verschillende mogelijkheden waarop mycelium en de andere toepassingen in het paviljoen bijdragen aan vraagstukken rond bodemdaling, CO2 opvang en inzet van restromen uit de landbouw“.

“Bij elk materiaal dat we gebruiken laten we de natuurlijke grondstof zoveel mogelijk zien. Op die manier krijgt het paviljoen een unieke, organische textuur, kleur en beleving” vertelt Leboucq. Het paviljoen is opgebouwd uit vijf gegroeide grondstoffen: hout, hennep, mycelium, lisdodde en katoen. “Een voorbeeld van hoe we de schoonheid en kracht van deze materialen laten zien is de manier waarop we mycelium gebruiken voor de muren van het paviljoen. Wij hebben bewust het mycelium langer laten rijpen zodat er een organische textuur en kleur ontstaat. De vlekken en het reliëf van het mycelium is prachtig, het vormt een soort huid in plaats van een egale muur. Wij promoten deze schoonheid als een kracht. Een nieuwe esthetiek die biobased materialen een eigen, wonderschone identiteit geven.”, vervolgt de ontwerper.

Naast het tonen van de schoonheid in de constructie, kunnen bezoekers in het paviljoen andere gegroeide creaties bekijken. De toepassing van biobased materialen is immers steeds wijder verspreid onder ontwerpers. Zij laten zien hoe mooi gegroeide meubels, lampen en andere voorwerpen zijn.

Omslag in denken en doen

“Naast het brengen van urgentie en hoop stellen we ons met het paviljoen ook kwetsbaar op. We doen letterlijk en figuurlijk een boekje open over onze zoektocht in de wereld van het Biobased bouwen.”, vertelt Lucas De Man. The Growing Pavilion is uniek in de wijze waarop een groot aantal biobased materialen samen een bijzonder bouwwerk vormen. Het laat zien dat biobased bouwen nu al mogelijk is. En het laat zien wat de nabije toekomst gaat brengen. ‘”Ons ‘gedroomde’ paviljoen herbergt nog veel nieuwere biobased materialen. Alleen is er meer nodig dan goede materialen om grootschalige toepassingen mogelijk te maken. Denk aan voldoende grondstoffen, passende regelgeving, innovatieve ontwerpers en open minded consumenten. Met The Growing Pavilion agenderen en faciliteren we dit gesprek omdat dit essentiële zaken zijn om de gewenste omslag in denken en doen te realiseren. Doe jij mee?”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Biobased Delta