Lees verder
Sinds het Bio-based Industries Consortium de internationale studentenchallenge BISC-E heeft ‘geadopteerd’ in 2019, is het aantal deelnemers flink gegroeid. Studenten uit alle Europese landen kunnen in 2021 aan de competitie meedoen die hen uitdaagt een innovatief biobased product of dienst te presenteren om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.
Pierre Gielen

De deelnemers aan BISC-E krijgen de kans om contacten te leggen met een groot netwerk van deskundigen en mee te dingen naar geldprijzen om hun ideeën verder te helpen. Daarnaast biedt BIC een uitgebreid pakket om de winnaar te ondersteunen bij de volgende stappen naar het vinden van partners voor opschaling en naar marktintroductie.

Dat waren ook voor de winnende studententeams uit voorgaande jaren belangrijke argumenten om mee te doen. Hoe verging het hen na de competitie? Agro&Chemie sprak met vertegenwoordigers van de Teams Saveur (winnaar in 2019) en Citrion (winnaar in 2020).

Ranja voor volwassenen

Met een businessplan voor de productie en distributie van limonadesiroop voor volwassenen, gemaakt uit fruitoverschotten won het Team Saveur van de Universiteit Gent BISC-E in 2019. Het team bestond uit Maud Buytaert (student Handelswetenschappen), Nienke Dhondt (student Burgelijk Ingenieur) en Nathan De Geyter (coach en contactpersoon). Hun plan was reststromen van fruittelers te verwaarden op een duurzame manier. Fruitsappen vervangen door kwalitatieve siropen die zijn aan te lengen met kraanwater, zou leiden tot een forse vermindering van het verpakkingsafval. De siropen worden verkocht in herbruikbare glazen flessen en staan inmiddels bij diverse Belgische supermarkten in het schap.

In 2019 was er weliswaar nog geen nationale BISC-E competitie in België, maar de Universiteit Gent wilde toch graag een team naar de finale sturen. Maud Buytaert: “Drie weken voor de finale in Berlijn werden Nienke en ik benaderd door Nathan De Geyter. Wij waren toen al bezig met het idee voor Saveur via een acceleratieproject over ondernemerschap van Enactus.

Erkenning

“Het winnen van de wedstrijd betekende voor ons vooral erkenning vanuit de biobased sector”, zegt Maud. “Wij hadden op dat moment nauwelijks kennis van deze sector en BISC-E stelde ons in staat om onze plannen eens door te spreken met experts. Doordat we vervolgens wonnen, konden we ook de productie van onze eerste batch financieren.” De winnaars van BISC-E ontvangen namelijk een geldbedrag van € 5.000 om hun plannen verder te kunnen ontwikkelen.

“Inmiddels zijn we van het idee afgestapt om onze limonade uit reststromen te maken, omdat die niet in een voldoende constante kwaliteit beschikbaar zijn om een grootschalige productie mogelijk te maken. In die zin zijn we minder circulair dan we initieel hadden gewild. Tegenwoordig kopen we ons grondstoffen lokaal in van biologische fruittelers.”

Kansen grijpen

Inmiddels staan de initiatiefnemers van Saveur kort voor het afstuderen. Het betekent dat ze de touwtjes van hun bedrijf uit handen moeten geven, want alle projecten die onder de vleugels van Enactus ontstaan, dienen te worden voortgezet door studenten. “We gaan wel bekijken of wij een nieuwe generatie studenten mee kunnen coachen of begeleiden.”

Studenten die er nog over twijfelen om mee te doen aan BISC-E in 2021 raadt Maud aan deze kans zeker te grijpen. “Het is heel nuttig om eens een volledig businessplan te maken en daarover met mensen te kunnen sparren die actief zijn in de biobased sector. Omgekeerd is het ook voor studenten die puur een biobased achtergrond hebben goed om over de de businessgerelateerde kanten van hun idee en daarvoor professionele coaching te krijgen.”

Bittere sinaasappelen

Het studententeam Citrion, bestaande uit Menelaos Neofotistos, Nausika Hanioti en Anastasia Perouli won in 2020 de BISC-E challenge met een bijzonder concept: help Athene van de overlast van bittere sinaasappels af en gebruik die als waardevolle grondstof voor natuurlijke ingrediënten.

Ook in Griekenland was er in 2020 geen nationale studentencompetitie, vanwege het coronavirus. Daardoor kon Team Citrion rechtstreeks naar de internationale finale. Menelaos speelde al langer met het idee om iets nuttigs te doen met bittere sinaasappels. In heel Athene staan namelijk bomen met deze niet-eetbare vruchten waarvan jaarlijks zo’n 40 kton op de weg valt. Ze gaan stinken, worden glibberig, veroorzaken ongevallen en verstoppen de regenwater-afvoeren.

Team Citrion ontwikkelde een plan waarbij burgers de vruchten inzamelen in ‘smart bins’ en daarmee punten sparen voor korting bij lokale winkeliers. Uit de ingezamelde vruchten kunnen waardevolle inhoudsstoffen worden gehaald. Het team identificeerde er twee die commercieel kansrijk zijn: conserveringsmiddelen voor cosmetica en natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor biologisch landbouw.

Gelijke tred

“Het winnen van de BISC-E competitie betekende voor ons in de eerste plaats erkenning voor onze inspanningen”, zegt Nausika Hanioti. “Daarnaast toont het aan dat Griekenland, ondanks de moeilijkheden van de laatste jaren, gelijke tred kan houden met de Europese normen op het gebied van industrie en wetenschap. Wij geloven dat wij actief en wezenlijk kunnen bijdragen aan het bestrijden van klimaatverandering.”

Anastasia Perouli vult aan: “Deze wedstrijd is eigenlijk ons ticket geworden naar de bedrijfswereld. We dachten al een hele tijd over het idee na, maar de overwinning gaf ons het duwtje in de rug dat nodig was om het ook echt te realiseren. Het is belangrijk voor ons om te weten dat er mensen en industrieën om ons heen zijn die geïnteresseerd zijn in ons project en het willen steunen. Meteen na de wedstrijd hebben we dan ook ons eigen bedrijf zonder winstoogmerk opgericht, dat net als het project Citrion heet en zich richt op biomassa- en afvalbeheer voor de creatie van producten met hoge toegevoegde waarde. We zijn nu op zoek naar financiering en samenwerking met andere bedrijven.”

Veel te winnen

Voor studenten die denken over deelname aan BISC-E in 2021 hebben de Griekse studentes[/anchor] een aantal tips. Nausika: “Jonge wetenschappers moeten zich richten op de aanpak van grote uitdagingen, zoals het benutten van dingen die tot nu toe nutteloos leken. Niets is nutteloos, we kunnen alles gebruiken. Het is belangrijk dat zij de behoeften van de markt zien en wetenschappelijke kennis en ondernemerschap combineren. En natuurlijk moeten ze weten dat de weg die voor hen ligt moeilijk is, dat ze een inspanning moeten leveren, maar als ze willen, zullen ze het halen.”

Anastasia: “Ik wil hieraan toevoegen dat het belangrijk is dat jongeren naar voren treden en over hun ideeën spreken en deze presenteren. Kijk niet alleen naar het winnen van de wedstrijd. Alleen al door mee te doen is er zo veel te winnen! Toen wij ons vorig jaar inschreven, dachten we dat we misschien niet zouden winnen, maar in ieder geval waardevolle feedback zouden krijgen voor ons project, doordat we het konden presenteren aan een jury die weet waar we mee bezig zijn, die al vele jaren in het vak zit en die waardevolle informatie voor ons heeft. Of je nu wint of niet, dit is een unieke ervaring!”

De inschrijving voor BISC-E 2021 is inmiddels geopend. Naast de algemene competitie zijn er dit jaar ook diverse andere categorieën ingevoerd. Zie de BISC-E website voor details.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Bio-based Industries Consortium.

Beeld bovenaan: Saveur Siroop

Enactus is een internationaal samenwerkingsverband tussen studenten, het hoger onderwijs en het bedrijfsleven. Enactus stimuleert studenten zich te ontwikkelen tot ondernemende en verantwoorde leiders, die maatschappelijke vraagstukken aanpakken. Saveur was het eerste Enactus-project in België.