Lees verder
Het begon met een plan voor één fabriek in de Gentse haven, waar met pyrolyse dagelijks 40 ton afvalplastics, huishoudelijk afval en biomassa kan worden verwerkt tot zo’n 35 ton biodiesel, ethanol en methanol voor brandstof en biobased chemicaliën. Maar de plannen van BioQuest Alliance uit Mechelen zijn ambitieus: via een serie brandstofcellen moet de installatie ook elektriciteit gaan opwekken, uiteindelijk in 20 nieuwe fabrieken die binnen vijf jaar wereldwijd worden geplaatst.
Pierre Gielen

De voorbereidingen zijn al gestart voor de bouw van de eerste zes units, bestemd voor Spanje, de Dominicaanse Republiek, Duitsland, Frankrijk en Kenia. “Corona heeft ons enigszins vertraagd”, zegt CEO Wouter Meuldermans. “Maar we hopen binnenkort de financiering rond te hebben, zodat we kunnen starten zoals gepland.”

BioQuest Alliance is een internationale alliantie van vier bedrijven, waaronder het Nederlandse Teknow Systems, dat in de Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland in Moerdijk werkt aan de pyrolyse van afvalplastics en het Britse Biofuel Evolution, dat is gespecialiseerd in de pyrolyse van biomassa. “De processen vullen elkaar geweldig aan. Die twee technologieën zullen dus worden samengevoegd in één faciliteit die gemengde stromen aankan.”

Regionale ketens

Het mooie van de units is dat ze vrijwel geheel zelfvoorzienend zijn: ze draaien op een deel van het gas dat in het proces zelf vrijkomt. Dat maakt ze geschikt voor decentrale plaatsing. De exploitatie wil BioQuest Alliance echter in eigen hand houden, om efficiënte regionale ketens te kunnen opbouwen. “Zo kunnen we de eindstromen van meerdere faciliteiten combineren naar enkele groot-volumeklanten, zonder dat wij afval over honderden kilometers moeten transporteren. Ook kunnen we onze administratie en commerciële contacten centraliseren; dat maakt een behoorlijk verschil in de overhead.”

Iedere unit is overigens ook te gebruiken als R&D-faciliteit, waar continu onderzoek wordt gedaan naar procesoptimalisatie en technologie-ontwikkeling. Zo wordt volop gewerkt aan uitbreiding van de faciliteiten voor de opwekking van elektriciteit. Die technologie staat nog in de kinderschoenen. Meuldermans: “Brandstofcellen voor ethanol en methanol zijn nog niet verschrikkelijk efficiënt. Ze werken in het lab, maar zijn niet capabel om een commercieel elektriciteitsnet te ondersteunen. Binnen onze faciliteiten gaan we die brandstofcellen dus verder ontwikkelen in een iteratief proces, met directe testen en onmiddellijke terugkoppeling en verbetering.”

Groot bereik

In 2020 heeft BioQuest Alliance zich aangesloten bij het netwerk van Flanders Biobased Valley. “Er zijn weinig clubs die zo’n groot bereik en efficiency hebben”, zegt Meuldermans. “Zij beschikken over een netwerk in de biosector, dat ons in staat stelt om de pyrolyse van biomassa onder de aandacht te brengen. En dat werkt. De paar vergaderingen die we bijwoonden sinds we lid zijn, hebben ons al 2 of 3 grote projecten opgeleverd!”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Flanders Biobased Valley.

Beeld bovenaan: Proefopstelling bij de Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland in Moerdijk.