Lees verder
Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) organiseert op donderdag 23 november de KIDV-Verdiepingsbijeenkomst ‘Het sluiten van de kunststof verpakkingsketen’ in Den Haag.

De circulaire economie van kunststof staat volop in de belangstelling. Dat bleek in de afgelopen periode ook uit mediaberichtgeving naar aanleiding van een notitie van het CPB over knelpunten in de kunststofketen. Het KIDV startte in 2016 een omvangrijk onderzoek naar de mogelijkheden om de kunststof verpakkingsketen verder te sluiten, zowel qua grondstoffen, als economisch. De uitkomsten van dit onderzoek maken voor alle partijen in de keten duidelijk welke bijdragen zij kunnen leveren aan het verder sluiten van de kunststof verpakkingsketen. Tijdens deze bijeenkomst worden de onderzoeksuitkomsten toegelicht en presenteren de onderzoekers de inzichten uit de verschillende deelonderzoeken.

Colleges

Bezoekers van het de bijeenkomst kunnen verschillende college’s volgen. Uit onderstaand overzicht mogen zij er twee kiezen:

 • Volumes en ketenstappen van de kunststof verpakkingsketen
  Dick Zwaveling (Rensus – resourceful advice) neemt u mee door de kunststof verpakkingsketen. Hoe ziet deze er in Nederland uit, hoeveel kunststof verpakkingen, afval en gerecycled materiaal produceren we op dit moment en welke prikkels kunnen van invloed  zijn op het verder sluiten van de kunststof verpakkingsketen?
 • De houding van consumenten ten aanzien van inzamelsystemen
  Cees Midden (TU Eindhoven) presenteert de resultaten van het consumentenonderzoek. Welke factoren bepalen de acceptatie en handelingsbereidheid van mensen bij inzamelsystemen nu en in de toekomst? Waar moet je rekening mee houden als je een wijziging wilt doorvoeren in een inzamelsysteem?
 • Inzichten uit bedrijfsafvalcases
  Geert Bergsma (CE Delft) laat zien wat we bij het sluiten van de kunststof verpakkingsketen uit huishoudens kunnen leren van businesscases op het gebied van bedrijfsafval. Welke inzichten kunnen we benutten om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten en de keten zowel qua grondstoffen als economisch beter te sluiten?
 • Rekenen met het Financieel-Economisch Model
  Peter Blok (KIDV) vertelt u meer over het Financieel-Economisch Model (FEM) dat het KIDV heeft ontwikkeld om inzicht te krijgen in het sluiten van de kunststof verpakkingsketen, zowel qua grondstoffen als economisch. Tijdens dit college ervaren de deelnemers ook zelf hoe er met het model kan worden gerekend.
 • Lessen uit het buitenland
  Vincent Balk (KIDV) laat u zien hoe vijf andere Europese landen de inzameling en recycling van kunststof verpakkingsafval hebben geregeld. Op basis van deze internationale vergelijking vertelt hij over de interventies die ook in de Nederlandse situatie bruikbaar kunnen zijn.

Programma

16.30     Ontvangst met koffie en thee
16.00     Hester Klein Lankhorst (KIDV) en Kees Kerstens (KIDV) presenteren de uitkomsten van het kunststofketenproject.
16.35     Ronde 1: keuze uit vijf verschillende colleges
17.25     Ronde 2: keuze uit vijf verschillende colleges
18.05     Netwerk borrel

Deelname en aanmelden

U kunt zich aanmelden tot en met maandag 20 november. Let op: meld u tijdig aan, want de zaalcapaciteit is beperkt. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Vermeld bij uw aanmelding a.u.b. uw naam, functie, e-mailadres, de naam van uw organisatie en uw voorkeur voor deelname aan de colleges met een top 3 van de onderwerpen die u het meest aanspreken.