Lees verder
Op donderdag 30 maart organiseert Material Sense Lab het event 'Falen voor succes'. Hoe ziet de toekomst van biomaterialen eruit? Experimenteren loont zeggen een aantal pioniers. Zij doen tijdens de bijeenkomst een boekje open.

Van wegwerpmaatschappij naar waardeereconomie. Wat is nodig om kostbare grondstoffen blijvend te kunnen inzetten, zonder schade voor ons (leef)klimaat? In de transitie naar de circulaire economie jaagt Material Sense LAB de ontwikkeling van biomaterialen aan door het exploreren van proeftuinen – altijd in de driehoek onderzoek-ontwerp-maakindustrie. Met succes. Vooral door te experimenteren – door te durven falen – kom je verder in het produceren van nieuwe milieuvriendelijke materialen en producten. Pioniers in het ontwerpen en ontwikkelen van biomaterialen vertellen over hun succes en hoe dat tot stand kwam.

Sprekers

  • Simone de Waart – oprichter van Material Sense LAB trapt af en geeft een inkijkje in de afgelopen jaren sinds de start van Material Sense LAB; waar staan we nu, wat hebben we bereikt in het aanjagen van circulair materiaalgebruik en wat is er nodig voor de toekomst. Aan de hand van het project de biobased betaalmunt die zij met succes ontwikkelde voor poppodium Gebouw-T, illustreert ze wat experiment en samenwerking brengt in Material Sense LAB vanuit ontwerp – onderzoek – industrie – markt.
  • Teresa van Dongen – designer, neemt ons mee in haar passie voor het combineren van design, biologie maar ook scheikunde en natuurkunde in haar werk. Ze werkt nauw met wetenschappers en laat zien hoe zij samen met hen haar baanbrekende ideeën voor het gebruik van biomaterialen realiseert. Ze toont haar lichtontwerpen waarbij ze gebruik maakt van rest-energie of bacteriën om licht te genereren.
  • Christiaan Bolck – Programma Manager Biobased Materials voor Wageningen UR (Food en Biobased Research), zal ingaan op nieuwe vormen van samenwerking in de keten aan de hand van het biobased performance materials onderzoeksprogramma waar hij zeven jaar pioniert in zo’n 20 projecten. Onderzoek- en ontwikkeling op het gebied van circulaire materialen (zoals biobased, biologisch afbreekbare en gerecyclede plastics) leverden inzichten in de verschillende processen van samenwerking. Hij deelt de ervaringen van minder succesvolle samenwerking en ‘sleutels’ tot succes.
  • Geanne van Arkel – sustainable development manager Interface,
    geeft inzicht in hoe de grootste producent van tapijttegels zich aan de ambitie committeerde om helemaal duurzaam en milieuvriendelijk te werken in 2020. Ze laat o.a. zien hoe de ontwikkeling van garen uit de castorboon, een niet zo succesvolle ontwikkeling, uiteindelijk wél leidde tot succesvolle nieuwe producten (zoals het Networks programma) en wat we hiervan kunnen leren.

Minstens zo belangrijk is het ontwikkelen en implementeren van de bijbehorende nieuwe business- en distributiemodellen. Juist in die ‘Out of Lab’-fase ontstaat de basis voor een biobased toekomst. Material Sense LAB breekt een lans voor durf-ontwerpers, pioniers in het bedrijfsleven en ontwikkelaars met visie. We kijken met ze mee in hun proeftuinen. Ze tonen samen met Material Sense LAB concrete mijlpalen, maar er is óók ruimte voor succesvolle mislukkingen. Leren door te experimenteren, is het devies.

De avond wordt afgerond met een open vraaggesprek waarbij het publiek vragen kan stellen maar ook de eigen kennis en ervaring met alle deelnemers kan delen. De avond wordt geleid door moderator Joris van de Loo. Hij is verbonden als hogeschooldocent aan HAS Hogeschool. Vanuit deze rol houdt hij zich bezig met duurzaam innoveren, conceptontwikkeling en coaching en krijgt tomeloos veel energie als hij mag samenwerken met mensen die op een betekenisvolle wijze willen bijdragen aan het verduurzamen van onze samenleving.