Lees verder
Op 2-3 februari 2022 organiseert het nova Instituut de jaarlijkse internationale conferentie over Cellulosevezels. Het wordt een hybride evenement.

Cellulosevezels zijn een waar wondermateriaal omdat ze een gestaag groeiend, breed scala aan toepassingen bieden. Ondertussen worden de markten gedreven door technologische ontwikkelingen en beleidskaders, met name verbodsbepalingen en beperkingen voor kunststoffen, en een toenemend aantal duurzaamheidseisen.

De presentaties zullen waardevolle informatie verschaffen over de verschillende gebruiksmogelijkheden voor cellulosevezels door middel van een beleidsoverzicht, een speciale sessie over duurzaamheid, recycling en alternatieve grondstoffen, en de laatste ontwikkelingen op het gebied van pulp, cellulosevezels en garens. Daarnaast zullen voorbeelden van non-wovens, verpakkingen en composieten een blik bieden voorbij de horizon van de conventionele toepassingsgebieden.

Tijdens de vierde sessie, “Recycling en andere alternatieve grondstoffen”, zullen onderwerpen aan bod komen die variëren van textielrecycling – zowel katoen als geregenereerde cellulosevezels – tot het gebruik van hennepscheven als grondstof. Samenwerking op eigen initiatief en afvalbeheer effenen de weg naar een volledig gesloten Europese materiaalkringloop waar textielafval wordt ingezameld, gerecycleerd en opnieuw verwerkt tot nieuwe grondstoffen. De sprekers zullen het belang aantonen van samenwerking bij het recycleren van stoffen die reeds in omloop zijn, perfect aansluitend bij de onderwerpen en discussies van de vorige conferentiedag.

Tijdens de conferentie wordt ook de prijs voor de ‘Cellulosevezel Innovatie van het Jaar 2022’ uitgereikt.

Meer informatie is te vinden op de conferentie-website.

Beeld: Henri Koskinen/Shutterstock