Lees verder
Proefcentrum Herent (B) organiseert op 27 februari een inspiratiesessie over hoogwaardige oliën van lokale teelt voor food- en non-foodtoepassingen, in samenwerking met het Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), de Karel de Grote Hogeschool (KdG) Antwerpen, Kenniscentrum de Rusthoeve en Delphy.

Tijdens de sessie wordt informatie verstrekt over de lokale teeltmogelijkheden, de verwerking tot olie, de analyseresultaten en de mogelijke toepassingen van de olie. De inspiratiesessie komt voort uit het Belgisch-Nederlandse Interreg-project ‘Growing a green future’. Doel van dit project is, nieuwe ketens op te zetten voor de biobased economie.

Oliehoudende gewassen die kansrijk zijn voor lokale teelt leveren hoogwaardige oliën met zowel food als non-food toepassingen. In 2017 werden volgende gewassen op de proefvelden geteeld en in het labo getest: dille, karwij, koriander, koolzaad, Ethiopische mosterd, deder, crambe en hennep. Het vetzuurprofiel, het glycerideprofiel, de oxidatieve stabiliteit en de minor compounds (sterolen, tocoferolen) van de verschillende oliën werden geanalyseerd.

Eerder deze maand werd bekend dat de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas een vlucht tussen Australië en de VS gedeeltelijk heeft gevlogen op biobrandstof, gemaakt van Ethiopisch mosterdzaad.