Lees verder
Van 1 tot 2 februari 2022 vindt de internationale CLIB-conferentie plaats in het Lindner Congress Hotel in Düsseldorf.

Onder het motto “Technologieën voor een bio-industriële (r)evolutie” zullen onderwerpen worden besproken als hoe bio-, informatie- en productietechnologie de industrie in de komende jaren zal veranderen en revolutioneren.

De biologische transformatie van de industrie staat nog in de kinderschoenen, maar zal de manier waarop wij produceren in de komende jaren fundamenteel veranderen. Het gaat daarbij niet alleen om de omschakeling van de grondstoffenbasis van fossiele naar hernieuwbare hulpbronnen. Ook het productontwerp en de productieprocessen zullen veranderen om tegemoet te komen aan de vraag naar duurzame en klimaatneutrale producten.

De biotechnologie, en met name de synthetische biotechnologie, zal hierbij een belangrijke rol spelen, aangezien zij het potentieel heeft om volledig nieuwe producten en eigenschappen toegankelijk te maken. Digitalisering en kunstmatige intelligentie kunnen daarentegen helpen om ontwikkelingsprocessen drastisch te versnellen, de efficiëntie te verhogen en nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk te maken. Ook op het gebied van de productietechnologie liggen enorme veranderingen in het verschiet als gevolg van flexibelere en modulaire procesconcepten.

Circulariteit en duurzaamheid

Het efficiënt opschalen van nieuwe processen is ook een belangrijke bouwsteen op de weg naar de biologische transformatie van de industrie. Over de hele linie zijn de thema’s circulariteit en duurzaamheid van groot belang bij alle ontwikkelings- en productiestappen. Alleen als producten optimaal recyclebaar zijn en productieprocessen met optimaal gebruik van hulpbronnen verlopen, kunnen klimaat- en duurzaamheidsdoelen worden bereikt.

Kijk uit naar lezingen van BASF, BRAIN, Covestro, RIKEN Center for Sustainable Resource Science en RWTH Aachen & DWI – Leibniz Institute for Interactive Materials en nog veel meer.

Registratie is mogelijk tot 24 januari 2022. Zie de CLIB-website voor meer informatie.

Beeld: PopTika/Shutterstock