Lees verder
Twee initiatieven op het gebied van biobased bouwen presenteren hun tussentijdse resultaten in een seminar op 20 april vanaf 14:00 uur: Circular Biobased Construction Industry (CBCI) en Biobased Innovation Gardens.

CBCI is een internationaal project in het kader van het Europese Interreg 2 Zeeën programma dat zich richt op goede praktijkvoorbeelden van biobased bouwen en mede hierop gebaseerd praktijkonderzoek naar randvoorwaarden voor (het stimuleren van) biobased bouwen op een circulaire en industriële manier. Biobased Innovation Gardens is een Zuid-Nederlands project dat op basis van praktijkonderzoek nagaat welke gewassen geschikt zijn voor onder meer biobased bouwmaterialen.

Biomaterialen zoals hout en houtachtige gewassen vormen op dit moment nog maar een fractie van de totale hoeveelheid toegepaste bouwmaterialen (0,5%), maar ze worden steeds populairder.

Het seminar bestaat uit diverse workshops rond de thema’s gewassen en biobased bouwmaterialen, good practices biobased bouwen en regelgeving en aanbesteding. Het wordt gehouden op de SPARK Makers Zone, de creatieve bouwcampus in Den Bosch waar high end techniek en old skool ambacht elkaar versterken. Tijdens een rondleiding over de campus krijgen deelnemers een beeld van de laatste ontwikkelingen in de bouw.

Initiatiefnemers van het seminar zijn: Emile Quanjel, emeritus lector Innovatie Bouwproces & Techniek van Avans Hogeschool, Fred van der Burgh van Agrodome B.V. en Luc Broos van Biobased Innovation Gardens & Green Tech Campus Boxtel.

Beeld: Olga_Ionina/Shutterstock