Agro&Blauw, een samenwerking tussen VLAIO, UGent, VEG-i-TEC, Flanders’ FOOD en HelloWater, ontwikkelt een nieuw model waarin waterbeheer deel wordt van de bedrijfsvoering. Het consortium combineert zuivering, hergebruik en nutriëntenbeheer tot één technisch en economisch geheel. De aanpak maakt landbouwbedrijven tegelijk veerkrachtiger en vergunningszekerder.
Het project onderzoekt de mogelijkheden van groen-grijze waterzuiveringstechnologie o.b.v. IOCS-granulaat (Iron Oxide Coated Sand granulaat), met als doel fosfaat uit afvalwater van agro-voedingsbedrijven te verwijderen. Op die manier kan het gezuiverde water veilig worden geloosd of wordt hergebruik mogelijk gemaakt.
De zuivering geschiedt ter plaatse via natuurgebaseerde systemen met bloemen en micro-organismen. Het gezuiverde water wordt opnieuw ingezet in het teeltproces. Elke druppel krijgt een tweede leven. Monitoring via sensoren volgt continu de kwaliteit, in lijn met de Wezer-methodiek van de Vlaamse Milieumaatschappij, die vereist dat projecten geen achteruitgang van waterkwaliteit veroorzaken.
Blauwdruk
De winst is concreet: minder inkoop van water, minder lozing, meer zekerheid. Het is volgens Wouter Igodt van HelloWater al geen proefproject meer, maar een blauwdruk. De technologie is meetbaar, betaalbaar en schaalbaar.
Agro&Blauw toont dat de bestaande landbouwmiddelen (VLIF, GLB, VLAIO) niet alleen productie kunnen ondersteunen, maar ook bescherming en weerbaarheid. Het project maakt zichtbaar wat beleid vaak bedoelt maar zelden realiseert: een landbouw die haar water kent, gebruikt en bewaart.
Kijk voor meer informatie op de website van Flanders’ FOOD
Beeld: Lovelyday12/Shutterstock