Lees verder
Wageningen Food & Biobased Research heeft een bindmiddelvrije technologie ontwikkeld om bouwplaten uit plantaardige reststromen te maken, zonder dat daarvoor lijmen of harsen van fossiele oorsprong nodig zijn.
Redactie / Wageningen

De oorsprong van het onderzoek naar deze ‘Binderless’ technologie ligt in de kokosnoot. Of liever: de vezelrijke schil (‘husk’) die om de kokosnoot heen zit en na de oogst als afval wordt verbrand of achterblijft op de plantage. Door de vezels te persen bij hoge temperaturen komen lignine en andere componenten vrij, die gecombineerd met elkaar fungeren als lijmstof.

In het huidige project CBPM Development of Sustainable Binderless Product Technology is de exacte werking van dit mechanisme ontrafeld en de technologie verder ontwikkeld, zodat het ook werkt met Nederlandse lokale rest- en zijstromen. Projectleider Richard Gosselink: “Het gaat met name om vezelachtige reststromen die vrijkomen in het bosbeheer of bij de voedingsmiddelenindustrie. Denk aan snoeiafval, hout, bladeren of gewassen als hennep en miscanthus. Daarmee wordt deze techniek ook interessant voor de Nederlandse en de Europese markt.”

De eigenschappen van de biobased platen zijn vergelijkbaar met die van MDF of Trespa, maar dan zonder de synthetische lijm op fossiele basis, die vaak formaldehyde bevat. “Met onze Binderless technologie hebben we helemaal geen additionele lijm meer nodig. Dat is uniek, duurzaam en gezonder. Het bespaart bovendien productiekosten.”

Behalve voor bouwmaterialen, is de Binderless technologie ook te gebruiken voor andere toepassingen, zoals verpakkingen.

Kijk voor meer informatie op de website van Wageningen University & Research (WUR).

Beeld: kram-9/Shutterstock