Lees verder
CO2-afvang en benutting (CCU) is een veelbelovende oplossing voor een snelle reductie van CO2 in de atmosfeer van de aarde. Om die te stimuleren, reikt het nova-Instituut jaarlijks een prijs uit voor ‘Best CO2 Utilisation’. Voor de editie van 2022 zijn zes genomineerden geselecteerd.
Redactie / Keulen
  • Acies Bio (Slovenië) – OneCarbonBio
    OneCarbonBio gebruikt de kracht van de synthetische biologie om het vermogen van microben te verbeteren en te benutten om methanol (een van CO2 afgeleide grondstof) om te zetten in chemicaliën met toegevoegde waarde, zoals plastic monomeren of aminozuren. Hiermee is een aanzienlijke vermindering te bereiken van de CO-uitstoot en het gebruik van landbouwgrond voor de productie van industriële chemicaliën. OneCarbonBio bestaat uit gepatenteerde chassisstammen, industriële fermentatieoplossingen en een krachtige synthetische biologie-toolbox om stammen te genereren die in staat zijn snel verschillende klassen van biologische moleculen te produceren.
  • Air Company (VS) – Air Eau de Parfum
    Air Eau de Parfum is ’s werelds eerste parfum gemaakt van lucht, water en zonlicht. Het is een genderloze geur, ontworpen om onconventioneel te zijn. Elke fles voorkomt dat er 0,036 kg CO2 vrijkomt in de atmosfeer. Via de eigen Carbon Conversion Reactor-technologie wordt fotosynthese nagebootst, door lucht, water en zon (energie) te gebruiken om CO2 om te zetten in zuivere alcoholen. Dit resulteert in een koolstofnegatieve formule. De ethanol wordt vervolgens geformuleerd met water en een reeks geurnoten.
  • Avecom (België) – Power To Protein
    Met het Power to Protein proces produceert Avecom duurzame eiwitrijke ingrediënten voor menselijke consumptie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bacteriën die van nature waterstof en zuurstof verbruiken, beide afgeleid van groene elektriciteit door middel van elektrolyse, en CO2 om een biomassa te produceren die rijk is aan eiwit en vitamine B12. Het drogen van de biomassa levert een poeder op dat toepasbaar is als voedselingrediënt.
  • CleanO2 Carbon Capture Technologies (Canada) – CleanO2 Zeep
    Op basis van een 5.000 jaar oud proces maakt CleanO2 natuurlijke koudverwerkte zeep die gevangen koolstof bevat in de vorm van kaliumcarbonaat. Dit geeft de zeep een luxueus zijdeachtig schuim. Zelfs na gebruik blijft deze koolstof opgeslagen. De verkoop van CleanO2 zepen helpt bij de financiering van het onderzoek, de productie en installatie van CarbinX koolstof-opvangsystemen. De CarbinX units worden bevestigd aan de schoorstenen van aardgasgestookte verwarmingstoestellen in commerciële gebouwen. Zij zetten CO2 om in kaliumcarbonaat voordat het in de atmosfeer terechtkomt.
  • Fraunhofer IGB (Duitsland) – eBioCO2n
    eBioCO2n technologie, ontwikkeld door Fraunhofer IGB, MPI Marburg en TUM Campus Straubing, maakt het mogelijk om CO2 te incorporeren in zeer complexe moleculen met behulp van groene stroom. Het potentieel van deze op biologie geïnspireerde technologie berust op de vervanging van op petrochemische processen om direct moleculen te bouwen met behulp van elektrolysers voor CO2-reductie. Het is een stap in de richting van het bereiken van een energie- en hulpbronnenefficiënte circulaire koolstofeconomie.
  • Nordic Electrofuel (Noorwegen) – E-Fuel 1
    Nordic Electrofuel gaat ’s werelds eerste commerciële Power-to-Liquid-brandstoffabriek bouwen in Herøya, Porsgrunn, Noorwegen. Het bedrijf heeft technologie ontwikkeld om duurzame brandstof te maken uit water en CO2 afkomstig uit de industrie. In de eerste stap wordt hernieuwbare energie gebruikt om waterdamp (H2O) te splitsen in waterstof (H2) en zuurstof (O). Deze waterstof reageert vervolgens met koolstofdioxide (CO2) en wordt gereduceerd tot koolstofmonoxide (CO). Het resultaat is syngas (H2 en CO) dat via een katalytisch proces wordt omgezet in blauwe brandstofproducten, bestaande uit was, verbeterde premium diesel en nafta.

De innovatieprijs ‘Best CO2 Utilisation 2022’ wordt uitgereikt tijdens de Conferentie over CO2-gebaseerde Brandstoffen en Chemicaliën. Deze vindt op 23 en 24 maart 2022 plaats in Keulen, Duitsland. De eerste dag zal gericht zijn op groene waterstof productie, koolstofafvang en op CO2 gebaseerde transport- en vliegtuigbrandstoffen, de tweede vooral op CO2 gebaseerde bulk- en fijnchemicaliën. Zie de agenda voor meer informatie.

Beeld: touch1976/Shutterstock