Lees verder
Bio-energiebedrijf HoSt en Koninklijke Grolsch gaan op het terrein van de bierbrouwer in Enschede een fabriek bouwen voor biomethaan. Daar zal groen gas worden gemaakt uit biogas, een restproduct van de Grolsch afvalwaterzuivering.
Redactie / Enschede

Met de membraantechnologie van HoSt wordt het methaan van het CO2 en andere componenten in het biogas gescheiden. Het gas wordt naar een methaangehalte van 89% gebracht en er wordt de bekende gasgeur (THT) aan toegevoegd. De nieuwe fabriek gaat jaarlijks ruim 1 miljoen Nm3 groen gas aan het bestaande (aard)gasnet leveren; voldoende voor circa 700 Twentse huishoudens.

Duurzame warmte

Het biogas van Grolsch werd voorheen gebruikt voor het opwekken van warmte voor het brouwproces. Tegen het eind van dit jaar zal deze warmtevraag echter voor meer dan twee derde worden ingevuld met duurzame warmte die via een nieuwe ondergrondse leiding van afvalverwerker Twence komt.

“Met deze initiatieven reduceren we onze CO2-emissie scope 1 en 2 samen met meer dan 85%”, zegt Susan Ladrak, Sustainability Manager bij Grolsch. “Het brengt ons een stap dichter bij ons doel om een CO2 neutrale brouwerij te zijn in 2025.”

De voorbereidingen van de nieuwe installatie zijn in volle gang. Naar verwachting kan het groen gas vanaf het derde kwartaal 2022 aan het net geleverd worden.

Foto, v.l.n.r.: Jelle Klein Teeselink (Managing Director HoSt), Susan Ladrak (Sustainability Manager Grolsch), Ben Olde Keizer (Area Sales Manager HoSt), Daniël Platvoet (Utility Manager Grolsch).