Lees verder
Het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) opent een demo-locatie bij Plant One Rotterdam om de energietransitie in de industrie te helpen versnellen.
Redactie / Rotterdam

In dit Fieldlab kunnen technologieën op industrieel relevante schaal in een praktijkomgeving worden getest. Daarbij gaat het om technieken op het gebied van industriële warmte, inpassing van groene waterstof en directe conversie van CO2, die allemaal gebruik maken van duurzame elektriciteit. Denk aan een vliegwiel dat zowel energie kan leveren als opvangen en opslaan. Of een hybride boiler, die stoom uit aardgas kan vervangen door stoom uit duurzame elektriciteit.

Het FLIE is in februari 2021 gestart vanuit het Solution Center op de RDM werf en adviseert bedrijven over financiering en regelgeving en het begeleiden van haalbaarheidsstudies. De demo-locatie – waar het Fieldlab in 2022 operationeel mee start – is de eerste plek in Nederland waar in een open innovatielocatie Industriële elektrificatie technologieën op deze schaal getest en doorontwikkeld kunnen worden, samen met regionale industriepartners.

Plant One Rotterdam is hét kennis- en innovatiecentrum in Rotterdam-Botlek voor het testen en valideren van duurzame procestechnologie op semi-industriële schaal. “Zij helpen partijen aan te tonen dat hun ideeën marktwaardig zijn. Dat is exact waar wij voor staan. Het vinden van de juiste technologiefit tussen technologieleveranciers en industriële eindgebruikers.”, aldus Fieldlab-directeur Josepha van Kollenburg.

Het Fieldlab Industrial Electrification is een gezamenlijk initiatief van Port of Rotterdam, InnovationQuarter, TNO, Deltalinqs en FME.

Beeld: FLIE