Lees verder
De Nederlandse uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 verder gedaald zijn dan volgens het huidige Klimaatakkoord. Dat is nodig om te voldoen aan de gezamenlijke klimaatdoelen van de Europese Unie, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een vandaag (24 september) verschenen rapport.
Redactie / Den Haag

In de zomer presenteerde de Europese Commissie het Fit for 55 pakket, met regels om de Europese klimaatambitie te realiseren. Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Tweede Kamer analyseerde het PBL wat dit voor Nederland betekent.

Uit de analyse blijkt dat Nederland alle zeilen moet bijzetten om in 2030 een extra reductieverplichting te realiseren van zo’n 15 megaton in de gebouwde omgeving, de mobiliteit, de landbouw en de lichte industrie. Ook moeten de doelen voor groen waterstofgebruik, energiebesparing en hernieuwbare energie worden aangescherpt.

De Europese Commissie wil ook meer ondersteuning voor lagere inkomens. Bijna een half miljoen Nederlandse huishoudens die de energierekening niet meer kunnen betalen, moeten financieel worden ontzien, zodat hun lasten niet stijgen, stelt de Europese Commissie.

Behalve Nederland, scoren ook België, Luxemburg en Frankrijk een onvoldoende voor de Europese klimaatdoelstellingen.

Beeld: symbiot/Shutterstock