Lees verder
Kolen waren in de eerste helft van 2021 weer de belangrijkste energiebron van Duitsland, meldt het Statistiches Bundesamt, het Duitse bureau voor de statistiek. Vorig jaar was dat nog wind, maar daar waaide het in de eerste zes maanden van dit jaar te weinig voor.
Redactie / Wiesbaden

Het aandeel van windenergie daalde met 21 procent, volgens het Bundesamt. Daardoor was er te weinig hernieuwbare energie beschikbaar. Het gat werd voornamelijk opgevuld door elektriciteit die werd opgewekt in kolengestookte elektriciteitscentrales. In totaal kwam zo’n 56 procent van de 258,9 miljard kWh elektriciteit in de genoemde periode uit niet-hernieuwbare energiebronnen die nog steeds bepalend zijn voor de leveringszekerheid van het elektriciteitsnet: steenkool, aardgas en kernenergie.

Duitsland heeft overigens, net als Nederland, plannen om alle steenkolencentrales (ook centrales die biomassa bijstoken) sneller te sluiten vanwege het klimaat. Als er voor die tijd geen betrouwbaar alternatief wordt gevonden, betekent dit dat de beschikbaarheid van elektriciteit in de toekomst niet langer vanzelfsprekend is.

Beeld: Noyan Yilmaz/Shutterstock