Lees verder
De energietransitie in de glastuinbouw moet een nieuwe impuls krijgen, maar de vraag is hoe. Niet alle tuinders zijn in staat om nog meer te besparen en verduurzamen.
Redactie / Zoetermeer

Dat stelt Glastuinbouw Nederland in reactie op recente onderzoeksrapporten over de energietransitie. Geconstateerd wordt dat de CO2-emissies in de glastuinbouw stabiliseren, na een aantal jaren van daling, energiebesparing, minder gebruik van fossiele brandstoffen, elektrificatie en de realisatie van warmtenetten. Om de transitie weer aan te zwengelen, is volgens de tuinders een betere balans nodig tussen prikkels en stimuleringsmaatregelen.

Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland: “Je kunt natuurlijk ondernemers proberen te dwingen om te verduurzamen, via zware beprijzing van CO2, maar een groot aantal bedrijven is daartoe helemaal niet in staat. Vaak staan regelgeving en andere knelpunten in de weg. Met als risico dat tuinders een grote kostenstijging tegemoet zien, maar niet kunnen acteren. Dat gaat ten koste van de concurrentiepositie.”

Lees het volledige persbericht op de website van Glastuinbouw Nederland.

Beeld: Dmytriy Fursov/Shutterstock