Lees verder
De plantaardige eiwittransitie wordt een belangrijk onderdeel van het economisch beleid van Gelderland. In december 2016 gaat gedeputeerde Michiel Scheffer (EZ) een integrale aanpak voorstellen, samen met betrokkenen in de sector, zoals ondernemers en brancheverenigingen, LTO, de Gelderse Natuur- en Milieufederatie (GMNF) en Wageningen UR.
Arnhem

Dat hebben Provinciale Staten van Gelderland deze week besloten tijdens de bespreking van het Beleidskader Economie. In een amendement van de Partij voor de Dieren, D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, SP, CDA en 50PLUS wordt gesteld dat er meer aandacht moeten worden besteed aan de plantaardige eiwittransitie en het stimuleren van duurzame bedrijvigheid, waaronder de productie van plantaardige eiwitten, energieleverende bouw en energieneutrale mobiliteit.

Versterken


Op dit moment zijn Gelderse ondernemers in combinatie met de Universiteit Wageningen internationale koplopers van de plantaardige eiwitindustrie. De provincie wil deze koploperspositie in de opkomende industrie versterken.

Planten die een hoge concentratie aan eiwitten bevatten, zijn bijvoorbeeld bonen, linzen en zeewier. Ze worden worden verwerkt in nieuwe, innovatieve producten en gegeten als vleesvervanger. Dat levert voordelen op voor natuur, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.

Slimme en schone economie


Volgens het Beleidskader Economie moet Gelderland de derde industrieprovincie van Nederland worden. Hiertoe wordt tot 2020 in totaal € 100 miljoen geïnvesteerd een slimme en schone economie, die zorgt voor groei en banen. De Provincie streeft naar een circulair, innovatief en internationaal Gelderland, waarin ook milieu, energie en klimaat hierbij belangrijke onderdelen zijn.