Lees verder
Er is een kabinetsbrede aanpak tegen voedselverspilling nodig, met oog voor zowel grondstoffen- als klimaatambities. Dat zegt de stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV).
Redactie / Nederland

Naar aanleiding van het recente PBL-rapport pleit staatssecretaris Van Veldhoven voor meer prikkels voor een circulaire economie: het moet lonen voor bedrijven om zuinig om te gaan met grondstoffen en deze hoogwaardig te verwerken.

STV sluit zich hierbij aan en stelde een top 10 van spelregels samen voor een overkoepelende visie op verpakkingen, verpakkingsafval en voedselverspilling. Een daarvan is het financieel aantrekkelijker maken voor ondernemers om afval goed te scheiden en reststromen hoogwaardig te hergebruiken.

Bio-energie

Voedselresten worden nu nog te vaak vergist of als biomassa verbrand om duurzame energie op te wekken, stelt STV. Terwijl bedrijven ze kunnen hoogwaardiger kunnen verwerken tot biomaterialen, diervoeder of zelfs humane voeding. Ook schuren de beleidsambities op het gebied van verpakken en verspillen. Terwijl de overheid verpakkingen wil terugdringen en steeds meer bedrijven werken aan de verduurzaming en recyclebaarheid, wordt uit het oog verloren dat verpakkingen ook wel degelijk nuttig zijn: ze beschermen de kwaliteit van voedsel en verlengen de houdbaarheid.

STV wil deze kwesties ketenbreed aanpakken en bundelt de initiatieven, expertise en krachten tegen voedselverspilling in Nederland. De stichting vloeide voort uit de Taskforce Circular Economy in Food en is in 2018 opgericht door FoodTech Brainport, Gemeente Meierijstad, Ministerie van LNV, Provincie Noord-Brabant, Rabobank en Wageningen University & Research. De gezamenlijke doelstelling is om jaarlijks 1 miljard kilo extra aan voedsel binnen de voedselketen te behouden.

Beeld: Elena11/Shutterstock