Lees verder
CuRe Polyester Rejuvenation uit Emmen is finalist in de verkiezing van Hét Duurzaamste Drentse Bedrijf van 2020.
Redactie / Assen

Binnen CuRe werken Cumapol, DSM-Niaga, DuFor en Morssinkhof samen met hogeschool NHL Stenden aan een nieuwe recyclingtechniek voor polyester. Het is een continuproces waarin ingezamelde PET wordt gesorteerd, gereinigd en vervolgens chemisch afgebroken naar de oorspronkelijke grondstoffen. In deze fase vindt verdere zuivering plaats om toevoegingen in de oorspronkelijke PET te verwijderen. Het verkregen materiaal wordt weer omgezet naar een zuivere PET.

Het proces wordt op dit moment op locatie op pilotschaal opgebouwd en beproefd en moet model staan voor een productie installatie van 25 kT/jaar. De doelstelling is een duurzaam proces te ontwikkelen om gebruikte plastics verantwoord te recyclen en te hergebruiken.

Andere finalisten zijn:

  • Natuurboerderij Eytemaheert in Roderwolde, waar Wageningen Universiteit onderzoek doet naar de natuurinclusieve kringlooplandbouw met de grasgevoerde Groninger Blaarkop koe.
  • Resato International in Assen, leverancier van hogedruk oplossingen, dat een ‘transitiemodel’ vulstation ontwikkelde om bedrijven met wagenparken te stimuleren voor waterstof te kiezen.

De jury selecteerde deze finalisten uit meer dan dertig aanmeldingen. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event op 13 november. Voorafgaand aan dit digitale evenement zijn er nog twee webinars op 29 oktober (Digitale Klimaatgesprekken) en 5 november (Eerste Hulp bij Circulaire Economie). Meer informatie en aanmeld-opties zijn te vinden op de website van de Provincie Drenthe.

Beeld: Jadem Sanchez/Shutterstock