Lees verder
Na de consumenten gaan nu de overheden hamsteren, meldt Bloomberg. Beleidsmakers in diverse landen nemen maatregelen om landelijke voedselvoorraden veilig te stellen tijdens de Coronacrisis. Daarmee doen ze meer kwaad dan goed.
Redactie / Rome

Zo verbood Kazachstan de export van tarwebloem, wat voor veel industriële bakkerijen wereldwijd problemen oplevert. Vietnam stopt met het exporteren van rijst, Servië met de export van zonnebloemolie. Ook China hamstert de eigen rijst- en tarwevoorraden. In dat land zijn nu al enorme reserves, genoeg voor een jaar consumptie.

Tot voor kort werden dit soort protectionistische maatregelen alleen genomen als een oogst mislukte. Nu komen ze vooral voort uit paniekreacties, stelt Bloomberg, want er is wereldwijd ruim voldoende voedsel beschikbaar. Ook zijn er geen grote aanleverproblemen. Nationalisme en hamsteren verstoren echter het internationale handelssysteem. Het gevaar bestaat dat er een vicieuze cirkel ontstaat, waarbij schaarste leidt tot meer angst, meer hamstergedrag en daardoor meer schaarste. Het zal uiteindelijk leiden tot langdurig hogere prijzen van voedingsmiddelen en daarmee mogelijk tot politieke instabiliteit.

“Het is niet het juiste moment voor dit soort maatregelen”, benadrukt Maximo Terero, senior econoom bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). “In tegendeel, dit is het moment om samen te werken en af te stemmen.”