Lees verder
Een Vlaams consortium van vier speerpuntclusters en Pack4Food heeft in Brussel de Roadmap ‘Voedselverpakking van de Toekomst’ gelanceerd.
Redactie / Brussel

Daarmee presenteren de partners voor het eerst een gezamenlijke visie en strategie om de komende jaren projecten op te starten rond duurzame verpakkingen. De betrokken speerpuntclusters: Flanders’ FOOD (agrovoedingsindustrie), VIL (logistiek), Catalisti (chemie/kunststoffen), SIM (materialen) focussen op drie domeinen: meer circulaire verpakkingen, intelligente verpakkingen en logistieke processen.

Circulaire verpakkingen

De Roadmap stelt voorziet verschillende concepten om de komende jaren te werken aan meer circulaire verpakkingen, door samen in te zetten op innovatie. Inge Arents, managing director van Flanders’ FOOD: “De uitdaging is om de kwaliteit en veiligheid van voedingsproducten te garanderen en voedselverlies tegen te gaan met zo weinig mogelijk verpakkingen. Eco-design wordt de norm: vanaf het ontwerp mikken op herbruikbare of recycleerbare verpakkingen. Dat kan alleen door samen te werken met alle betrokken sectoren. Koppel dat aan sorteer- en recyclageprocessen die verpakkingen zo effectief mogelijk recycleren en je krijgt circulaire verpakkingen.”

Slimmere verpakkingen

De Roadmap wil inzetten op actieve, intelligente (A&I) en gepersonaliseerde verpakkingen die het mogelijk maken om voedsel beter traceerbaar te maken en consumenten sneller en eenvoudiger informeren over de kwaliteit en voedselveiligheid van het product. Hedwige Verherbrugghen, project manager van Pack4Food: “Slimme technologieën inzetten in voedingsverpakkingen klinkt misschien als science-fiction, maar er zit heel wat potentieel in en er zijn vandaag al enkele toepassingen op de markt.”

Logistieke processen

Zonder de juiste afstemming van de logistieke processen in de voedingsverpakkingsketen hebben circulaire en slimmere verpakkingen weinig zin. Digitale verpakkingsplatformen moeten het mogelijk maken om tussen alle schakels van de keten efficiënter informatie te delen en de logistieke processen beter op elkaar af te stemmen. “Dat is absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat eco-design ook resulteert in eco-impact op het einde van de rit,” zegt Eric Verlinden, manager transitie domeinen van VIL. “Die logistiek gaat steeds vaker tot aan de voordeur van de consument, via bijvoorbeeld e-commerce. Dat biedt nieuwe mogelijkheden maar ook extra uitdagingen.”

De Roadmap ‘Voedselverpakking van de Toekomst’ wordt ondersteund door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en bedrijven die actief zijn in de waardeketen van de voedingsverpakking.