Lees verder
Over vijf jaar kijkt niemand er van op als T-shirts van tomaten worden gemaakt. Dan is textiel gemaakt van cellulose uit Zuid-Holland gewoon op de markt. "Wij werken aan een eerste product gemaakt van tomatentextiel voor de minister voor op Prinsjesdag 2020.”
Redactie / Zoetermeer

Dat zegt Nienke Binnendijk, Business Director bij BlueCity Lab in Rotterdam. BlueCity Lab werkt samen met Greenport West-Holland, Maurice Wubben, Duijvestijn Tomaten en United Oceans in een consortium dat zich richt op de ontwikkeling van textiel uit plantaardige vezels als een blijvende economische activiteit die grote kansen biedt voor tuinbouwondernemers.

Themaweek

Binnendijk is één van de sprekers tijdens het minisymposium in Zoetermeer over het gebruik van tuinbouwrestmaterialen voor papier en textiel op 9 december, waarmee de Week van tuinbouwrestromen en papier en textiel wordt afgetrapt.

Sprekers tijdens het symposium zijn, naast Nicole Binnendijk: Edwin Keijsers van Wageningen Food & Biobased Research, Marieke de Hoop en Nicole Schluep van PapierLab en Michiel Adriaanse van het Kenniscentrum Papier en Karton (KCPK).

Een opvallende activiteit binnen de themaweek is verder een excursie naar Schut Papier in Heelsum, een van de oudste papierfabrikanten in ons land. Schut Papier loopt voorop met innovatieve programma’s om organische vezels uit tuinbouwreststromen zoals tomaat en paprika te gebruiken voor biobased papierproducten.

De Week van tuinbouwrestromen en papier en textiel wordt georganiseerd door Greenport West-Holland en Bioboost, als derde en laatste in een reeks van themaweken over de kansen die de biobased economie tuinders biedt. In september was er een week over insecten en in oktober een week over biobased bouwmaterialen.