Lees verder
Met de start van een nieuw waterstofproject in Stad aan 't Haringvliet op Goeree-Overflakkee deze week is het duidelijk: de belangstelling voor het verwarmen van huizen met waterstof groeit.
Redactie / Nederland

Dat heeft natuurlijk te maken met de plannen van het kabinet om de Groningse gaskraan versneld dicht te draaien en de aardgasprijzen volgend jaar opnieuw fors te verhogen.

Goeree-Overflakkee

Op diverse plekken in het land draaien nu al proefprojecten. Daarbij is de aanpak verschillend. In Stad aan ’t Haringvliet is gekozen voor een op zichzelf staand systeem: de ‘powerbox’: een elektrolyzer in huis. De waterstof wordt dan ook niet rechtstreeks verbrand, maar gebruikt voor het opslaan van energie uit zonnepanelen. Daarmee wordt een warmtepomp aangedreven die het huis verwarmt. Nadelen zijn er wel: er moet ruimte zijn voor 30 zonnepanelen op het dak, voor de elektrolyzer die zo groot is als een flinke koelkast en voor de waterstoftank die in de tuin moet worden begraven.

Rotterdam

In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg is ketelbouwer Remeha enkele maanden gestart met het testen van een cv-installatie die wordt gestookt op waterstof (foto). De waterstof wordt in een nabijgelegen Power-to-Gas proeftuin opgewekt met groene stroom van een lokale windmolen. Via een plaatselijke gasleiding wordt dit naar het ketelhuis getransporteerd waar de waterstof cv-ketel voor een deel van de appartementen voor verwarming zorgt. Volgens Remeha is dit een wereldprimeur: het is de eerste keer dat een cv-ketel in de praktijk op waterstof wordt gestookt en de warmte aan een bestaande cv-installatie levert.

Hoogeveen

In het Drentse Hoogeveen worden 80 woningen van de nieuwbouwwijk Nijstad-Oost uitgerust met een cv-ketel op waterstof. De aanvoer van waterstof gaat via een leiding die momenteel ook wordt toegepast voor aardgas. De bouw van de wijk is gepland in de periode 2020-2021 en de belangstelling is overweldigend. Zo kwamen in mei dit jaar twee keer zoveel bezoekers naar een eerste informatie-bijeenkomst dan de 180 waarop was gerekend. De concrete plannen voor de kavels in Nijstad-Oost worden dit najaar gepresenteerd.

Ameland

Op Ameland hebben GasTerra, Stedin en Eneco inmiddels een proef afgerond waarbij waterstof is gemengd met aardgas. Veertien woningen van het wooncomplex Noorderlicht in Nes gebruikten dit mengsel jarenlang zonder problemen om te koken en hun huis te verwarmen. Daarvoor waren geen aanpassingen aan de bestaande cv-installatie of de leidingen noodzakelijk. Bij deze oplossing kon 20% van het aardgas worden vervangen door waterstofgas. Dat werd geproduceerd uit de overtollige energie uit het omvangrijke Zonnepark Ameland, dat met een oppervlakte van 10 hectare en 23.000 zonnepanelen meer stroom levert dan het eiland nodig heeft.

In het volgende nummer van Agro&Chemie gaan we uitgebreid in op de waterstoftransitie in Nederland. Het magazine valt eind deze maand bij abonnees op de deurmat.