Lees verder
Afvalverbrander AEB gaat samen met biodieselproducent Argent Energy en Port of Amsterdam de haalbaarheid onderzoeken van stoomlevering voor de productie van biobrandstof. Dit kan de CO2-uitstoot van Argent Energy flink verminderen.
Redactie

AEB produceert uit verbranding van afval stoom voor stadswarmte en elektriciteit. Door een klein deel van de stoom af te vangen en direct te leveren aan externe gebruikers verhoogt AEB het rendement van de verbrandingsinstallatie verder. Het direct leveren van stoom aan afnemers geeft een hoger zogeheten ‘energetisch rendement’ dan het omzetten van stoom in elektriciteit. De stoom wordt gebruikt in het productieproces van Argent Energy, dat schone, groene brandstof maakt uit afvalbijproducten van andere industrieën, zoals afgewerkte oliën en vetten.

Als de plannen doorgaan gaat de stoom straks via een speciale pijpleiding van AEB naar Argent Energy. Beide bedrijven zijn praktisch buren van elkaar in het Westelijk Havengebied van Amsterdam.

Halvering CO2

Naar verwachting is het haalbaarheidsonderzoek vlak voor de zomer klaar. Op basis van de resultaten wordt besloten om daadwerkelijk te gaan investeren. De pijplijn kan dan in 2021 klaar zijn. Daarmee is dit project het eerste initiatief voor stoomlevering in de Amsterdamse haven.

Port of Amsterdam en AEB kijken ook naar het verder doortrekken van de stoomleiding richting andere bedrijven. Als meer bedrijven een aansluiting krijgen, vermindert dat de CO2-uitstoot in het havengebied aanzienlijk. Deze plannen passen in de ambitie van de regio om voor 2030 de CO2-uitstoot in het hele Noordzeekanaalgebied te halveren.