Lees verder
Waterstof is onmisbaar voor het koolstofvrij maken van de Nederlandse economie en de industrie speelt daarbij een sleutelrol. Dat stelt de Wereldenergieraad (WEC) in een rapport dat deze week uitkwam. Bij EnTranCe, de energieproeftuin van de Hanzehogeschool Groningen en Energy Academy, werken ze daar al lang aan.
Redactie / Groningen

Volgens de WEC is waterstof de enige op moleculen gebaseerde energiedrager die volledig koolstofvrij kan worden gemaakt. Bovendien kan hij energieneutraal worden geproduceerd, door de elektrolyse van water plaats te laten vinden met hernieuwbare elektriciteit of kernenergie. Bovendien is waterstof veelzijdig toepasbaar, niet alleen als brandstof voor verwarming, aandrijving of elektriciteitsopwekking, maar ook als feedstock voor veel industrieën, met name in chemicaliën en raffinage.

Opschaling

Nu wordt daarvoor nog vaak ‘grijze’ waterstof gebruikt, die niet duurzaam is geproduceerd. De uitdaging is om deze te vervangen door koolstofvrije of koolstofneutrale alternatieven (groene of blauwe waterstof). Om op een kostenefficiënte manier te kunnen werken, zal deze technologie echter op veel grote schaal moeten worden toegepast. De WEC pleit dan ook voor een nationale waterstofstrategie met heldere wetgeving, een duidelijke ambitie en een concreet actieplan. Ook Europese afstemming is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat technologieën worden gekozen en toegepast in de regio waar ze het meest logisch zijn, zonder dat de lidstaten elkaar beconcurreren.

Noord-Nederland

Zo’n logische regio is Noord-Nederland, waar de kennis en de infrastructuur aanwezig is voor het distribueren van gas en waar ook diverse kabels aan land komen met elektriciteit van windmolenparken op de Noordzee, in Denemarken en van waterkrachtcentrales in Noorwegen. Om onderzoek te doen naar nieuwe energietechnieken en mensen hiervoor op te leiden, heeft de Hanzehogeschool Groningen enkele jaren geleden al het Centre of Expertise voor energie opgericht. Onderdeel daarvan is het Energy Transition Centre (EnTranCe), waar studenten, ondernemers en vertegenwoordigers van bedrijven samen nieuwe technieken kunnen uittesten. De Hanzehogeschool verzorgt inmiddels drie masteropleidingen voor de energietransitie, waaraan ongeveer tachtig Nederlandse en buitenlandse studenten deelnemen. Bovendien komt het onderwerp aan bod in 22 uiteenlopende opleidingen.

Het VPRO-programma Tegenlicht besteedde zondag 10 februari aandacht aan het ‘Deltaplan Waterstof’ van ingenieur Ad van Wijk (TU-Delft). Het is nog te bekijken via Uitzending Gemist.