Lees verder
Robert Milder, oprichter en CEO van Van de Sant Innovations uit Emmen wil plastic zwerfafval opruimen door er circulair design meubilair van de te maken. Vandaag (zondag 13 januari) pitcht hij zijn idee voor een jury van Britse topondernemers in het tv-programma Dragon's Den.
Redactie / Emmen

Deze succesvolle tv-show van de BBC, letterlijk ‘het hol van de draken’, is al jarenlang een favoriet programma in Engeland, met gemiddeld 3 miljoen kijkers per aflevering. Goede pitches kunnen daar een op een forse financiële injectie rekenen.

Verdienmodel

Zwerfplastic is een groot probleem, omdat het de oceanen, dieren en planten aantast. Daarom heeft de Europese Unie eind 2018 een wet aangenomen die het gebruik van wegwerpplastic per 2021 verbiedt. Ook mondiale brandowners publiceren openlijk hun strategieën om het gebruik van wegwerpplastic te stoppen en recycling te stimuleren. Maar het dichtdraaien van de kraan is slechts een onderdeel van de oplossing, volgens Milder. Wat te doen met de 150 miljoen ton aan plastic afval dat al in de oceaan drijft? Van de Sant Innovations heeft een circulair verdienmodel ontwikkeld, dat het zwerfplastic van zowel land als oceaan gebruikt als grondstof voor hoogwaardige producten, zoals design meubilair.

Hout- en textielelementen worden vervangen door zwerfplastics, waardoor het meubilair van Van de Sant Innovations uit 75 tot zelfs 90 procent circulair kunststof bestaat. Dit maakt de producten uitermate geschikt voor re-manufacturing, waardoor het materiaal telkens opnieuw kan worden gebruikt. Deze manier van circulair produceren slaat aan; in korte tijd heeft het Nederlandse bedrijf een indrukwekkend trackrecord opgebouwd met klanten en partners als National Geographic, de US Government en de Verenigde Naties.

Impact maken

Van der Sant heeft de ambitie om met nieuwe productietechnieken en blockchaintechnologie productinnovaties door te voeren, de capaciteit uit te breiden en een nog grotere impact te maken bij het oplossen van het probleem van zwerfplastics. De pitch in Dragon’s Den biedt kansen om die ambitie versneld te realiseren. Milder: ‘Wat er zondag ook gebeurd na mijn pitch, ik zal mijn tocht voortzetten om, net als personen als Boyan Slat, de wereld een stukje schoner achter te laten voor de vele generaties die volgen.’

De uitzending van Dragons Den is op zondag 13 januari te bekijken op BBC Two vanaf 21:00 uur. Op maandag 14 januari is Robert Milder ook te gast in het programma Zakendoen van BNR Nieuwsradio.