Lees verder
'De biobased economie slaagt alleen als bedrijven een beroep kunnen doen op goed opgeleide professionals. Die zijn momenteel schaars.' Dat zegt Luc Damen van de Thomas More Hogeschool in Geel in een artikel op de website van het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (VILT).
Redactie / Geel

De Thomas More-school is één van de deelnemende onderwijsinstellingen aan het Interregproject Grenzeloos Biobased Onderwijs.

Vlaanderen en Nederland samen tellen minstens 300 bedrijven die in de biobased economie actief zijn. Uit een bevraging bij 60 van die bedrijven blijkt dat er de volgende vijf jaar ongeveer 5.000 banen bijkomen. ‘Het wordt niet alleen een uitdaging om die jobs in te vullen, maar er ook de juiste profielen voor te vinden’, zegt Damen.

De bacheloropleiding Agro- en Biotechnologie van Thomas More ontwikkelt modules rond algen, insecten, bioprocessing en fermentatie. Insecten zoals sprinkhanen, krekels, zwarte soldatenvliegen en meelwormen kunnen leven op laagwaardige organische reststromen en die efficiënt omzetten naar hoogwaardige componenten zoals eiwitten, vetten en chitine. Die kunnen gebruikt worden in verschillende domeinen zoals de voedings- en de veevoederindustrie of de productie van biobased chemicaliën.